Překvapení ze SPOLU: Vondra zaslal odvážnou odpověď. Může mít dohru

13.05.2024 10:51 | Monitoring

Jaké jsou v EU hrozby pro svobodu projevu? Bude zastavení cenzury vaší prioritou? A musí se bojovat proti dezinformacím? Tyto otázky položila stranám, které kandidují v letošních eurovolbách, Společnost pro obranu svobody projevu. Odpovědělo jich sedm a k boji za svobodu slova se přihlásily. V detailech se ale strany liší. Například u STAČILO! byl detailně popsán mechanismus, jakým je možné boj s dezinformacemi zneužít. U SPOLU se zase za celou koalici vyjádřil sám Saša Vondra, ačkoliv postoje ostatních kandidátů budou zřejmě jiné.

Překvapení ze SPOLU: Vondra zaslal odvážnou odpověď. Může mít dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Nadcházející volby do europarlamentu se točí okolo řady témat. Od ekonomických přes energetická až po společenská. Do těch spadá i otázka svobody slova, která je vzhledem k tomu, jakou snahu vyvíjí Evropská unie v tom, aby ji společnosti provozující sociální média poslouchaly, vysoce aktuální. A právě tomuto tématu se věnuje Společnost pro obranu svobody projevu. Ta zaslala stranám a subjektům kandidujícím ve volbách do Evropského parlamentu dotazy ohledně jejich postoje ke klíčovým otázkám, které budou nepochybně v europarlamentu aktuální.

Jednak otázku: „Jaké jsou podle vás nejvážnější hrozby pro svobodu projevu a pluralitní demokracii v EU?“ Potom konkrétnější: „Bude zastavení cenzury a podpora názorové diverzity mezi vašimi prioritami? Pokud ano, jaké konkrétní kroky vašich zástupců v EP lze čekat?“ A na závěr: „Jsou dezinformace v EU významným problémem? Budete usilovat o nějakou legislativní úpravu, příp. jakou?“ Na tyto otázky ani po urgenci dle SOSP neodpověděl nikdo od Pirátů, STAN ani ze Sociální demokracie.

Z ANO přišla odpověd, že ochrana svobody slova je pro hnutí klíčová nejen na domácí půdě, ale také v celé EU. „Bohužel se v současné době stále častěji ve společnosti setkáváme s nálepkováním těch, kteří mají odlišný názor a jsou označováni za ‚dezinformátory‘. Tento přístup pak vede nejen k prohlubování příkopů ve společnosti, ale také k vyřazení některých skupin obyvatel z veřejné diskuse. Současným největším problémem, se kterým se na toto téma potýkáme, je vylučování odlišných názorů ze společnosti skrze nálepkování, což není boj s dezinformacemi, ale prostá cenzura,“ uvedlo hnutí. Garantem této problematiky je u něho europoslanec Ondřej Knotek, který mandát obhajuje.

V obraně svobody slova prý hodlá hnutí pokračovat. „Heslo EU zní Jednotná v rozmanitosti a tato rozmanitost by se měla vztahovat i na podporu nebát se vyjádřit různé názory. V EP tak budeme dbát na dodržování názorové diskuse a bránit právo na odlišný názor i při schvalování evropských legislativ,“ říká.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

v případě schválení nějakého orgánu pro boj s dezinformacemi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepink panter , 13.05.2024 11:24:30
mě zajímá v případě Vondry, jak dlouhá je promlčecí doba zločinů dezinformace vzhledem k jeho "Ruskému dopisu" který zveřejnil v televizi.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Proč tam SPOLU mělo přesilovku? ČT dostala za uši. Od lidí, u kterých byste to nečekali

9:15 Proč tam SPOLU mělo přesilovku? ČT dostala za uši. Od lidí, u kterých byste to nečekali

Vyvrcholením předvolební kampaně před volbami do Evropského parlamentu, které napříč celou EU proběh…