Překvapivé prohlášení Kalouska. Jde o Babiše a situaci po vládní krizi

27.11.2018 11:00

Radujete se, že se blíží Babišův pád? Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek vaši radost zchladí. Pánové se shodují v tom, že Babiš je přes všechny své problémy pevný v kramflecích.

Překvapivé prohlášení Kalouska. Jde o Babiše a situaci po vládní krizi
Foto: Vít Hassan
Popisek: Expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na Národní třídě

Průzkumy ukazují, že premiéru Andreji Babišovi nevěří asi 60 procent občanů. Především pravicová opozice by možná chtěla začít slavit. Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk však tuto opozici varuje, že vlastně nemá co slavit. Je sice pravda, že se z Babiše už asi nestane všemi milovaný lidový vůdce, což by si možná přál, ale přes všechny problémy mu stále důvěřuje asi 40 procent občanů. A 30 procent voličů opakovaně deklaruje, že bude Babiše volit v příštích volbách. Necelých 30 procent hlasů dostal už v říjnu 2017, takže po roce je vlastně stále na „svých procentech“.

Anketa

Obáváte se vypuknutí 3. světové války?

hlasovalo: 7501 lidí

Nemluvě o tom, že nedůvěra v Babiše může mít různé příčiny. Zatímco pravicovým voličům může vadit komunistická minulost premiéra a nemohou mu odpustit ani zavedení EET, voličům Tomia Okamury (SPD) se může zdát, že je Babiš příliš vstřícný k EU. Voličům komunistů zase mohla lézt krkem Babišova vyjádření o NATO.    

Stejně to vidí i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který varuje před usnutím na růžích. Pokud by skutečná demokratická opozice teď spokojeně usnula, mohla by se podle Kalouska probudit do poměrů, kde bude Babiš všechno pevně držet v rukou.

„Bohužel souhlasím. Přebírání státu holdingem probíhá nerušeně dál. O to větší důvod to nevzdat, než dojde k nevratným změnám ve správě a k etablování ‚kontrolované opozice‘. Pak už by to nebyla demokracie, ale loutkové divadlo,“ napsal doslova Kalousek.

V diskusi pod svým příspěvkem se Kalousek dozvěděl, že už může být pozdě a že už Babiš pevně drží moc v rukou.

Komentátor Bohumil Pečinka na serveru E15.cz doplnil, že jasný tón české politice dává nepřiznaná, dokonce často vehementně popíraná, ale jinak dobře fungují koalice ANO, KSČM a SPD Tomia Okamury, která disponuje pohodlnou většinou 115 hlasů. A tato koalice se navíc těší podpoře prezidenta Miloše Zemana.

„Vláda Andreje Babiše přečkala parlamentní hlasování o nedůvěře. Politická situace se však bude nadále vyhrocovat. Příčinou je velký společenský přetlak, který nemůže najít své vyústění. V pátek večer zaplavila média teorie, že výsledek hlasování v poměru 90 : 92 ve prospěch opozice je vlastně velkým morálním vítězstvím nebabišovských sil. No to ani náhodou. Skutečným vládcem v české politice je už od loňských voleb koalice 115 poslanců ANO, SPD a KSČM, která udává tón v debatách a určuje směr politického vývoje. Za aktivní podpory prezidenta,“ napsal doslova Pečinka.

Fakticky tu proti sobě stojí dva tábory, babišovský a protibabišovský. Babišovský tábor nevidí problém v problémech premiéra a čím víc ho druhý tábor kritizuje, tím víc ho jeho stoupenci brání.

„Pokud tato krize nevyřešila nic, je logické, že společenský přetlak bude eskalovat. A to nejspíš už v době lednového výročí upálení Jana Palacha, případně kolem voleb do europarlamentu a podzimního třicátého výročí sametové revoluce. Ne, Andrej Babiš tuhle politickou krizi nevyhrál. Jen ji odsunul do blízké budoucnosti,“ uzavřel Pečinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Benda k čachrům s vědeckými pracemi: Kdybych věděl, že bude toto téma, tak nepřijdu

13:05 Benda k čachrům s vědeckými pracemi: Kdybych věděl, že bude toto téma, tak nepřijdu

O výměně ministrů pro vědu, výzkum a inovace a o korespondenční volbě diskutovali v Partii na CNN Pr…