Překvapivý průzkum: Více boháčů žije v panelácích než v rodinných domech

27.03.2014 11:49

Několik překvapivých zjištění vyplývá z nejnovějšího průzkumu společnosti ppm factum research o způsobu bydlení, který proběhl v únoru letošního roku na reprezentativním vzorku 997 respondentů ve věku od 15 do 85 let z celé České republiky.

Překvapivý průzkum: Více boháčů žije v panelácích než v rodinných domech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Z průzkumu vyplývá, že většina Čechů ve věku 15 – 85 let (77 %) bydlí v bytě nebo domě, které mají ve svém vlastnictví. „U 64 % lidí jde o přímé vlastnictví nebo spoluvlastnictví, u zbývajících 13 % pak o spoluvlastnictví ve formě členství v družstvu,“ uvádějí autoři průzkumu s tím, že čtvrtina lidí bydlí v nájmu.

Zajímavé také je, že v samostatně stojících nebo řadových rodinných domech žije téměř polovina Čechů. Druhá polovina žije buď v panelácích (32 %) nebo ve starší či nové cihlové zástavbě (20 %).

V panelácích bydlí více bohatých než v rodinných domech

S výjimkou pověstných horních 10 tisíc výše příjmu a typ bydlení spolu nesouvisejí. V panelácích žije přibližně třetina lidí jak mezi těmi s nižším příjmem, tak mezi těmi s vyšším osobním příjmem. „Mezi obyvateli rodinných domů je dokonce méně těch, kteří mají osobní příjem více než 40 tisíc Kč čistého měsíčně než mezi obyvateli paneláků a činžovních domů,“ uvádějí autoři průzkumu.

V nově postavených bytových domech z posledních patnácti let žijí v ČR celkem 2 % lidí. Zajímavé je, že celá polovina z nich bydlí v bytech, které si od někoho pronajímají. „Uděláme-li velmi hrubý předpoklad, že většina bytů v bytových domech postavených za posledních 15 let byla určena k prodeji do osobního vlastnictví, tak je vidět, že téměř každý druhý z těchto bytů byl pořízen jako investice, nikoli pro aktuální vlastní bydlení,“ uvádějí autoři průzkumu.

Více než polovina lidí žije v bytech, které za posledních 20 let nebyly rekonstruovány

Většina Čechů žije v dlouhodobě neopravovaných bytech či domech. Více než polovina lidí žije v bytech, které v posledních 20 letech nebyly rekonstruovány vůbec (24 %), nebo byly naposledy rekonstruovány už před poměrně dlouhou dobou – před 10 až 20 lety (28 %).

Lépe je na tom druhá, ovšem o něco menší polovina: 8 % obyvatel Česka bydlí v bytech v rodinných nebo bytových domech postavených v posledních 15 letech a dalších 39 % Čechů v bytech, které prošly rekonstrukcí v posledních 10 letech.

„Nejhorší stav je vidět u lidí žijících v nájmu v cihlových bytových domech. 42 % těchto nájemníků žije v bytech, které v posledních 20 letech neprošly žádnou rekonstrukcí a dalších 28 % nájemníků v bytech, jejich rekonstrukce proběhla před deseti až dvaceti lety,“ píší autoři průzkumu.

Nejméně ochotní rekonstruovat své byty jsou radnice a restituenti

Podle autorů z tohoto průzkumu vyplývá, že nejmenší ochotu investovat do bytového fondu mají vlastníci nájemních bytů ve starší činžovní a panelákové zástavbě. Jedná se o dva typy vlastníků, jednak o obecní úřady a v menší míře o restituenty. „Nutnost jejich investic do nemovitého majetku se bude rok od roku prohlubovat. Odkládat investici se v mnohých případech může dramaticky prodražit,“ upozorňují autoři průzkumu. Naznačují, že by se měl najít způsob, jak mobilizovat dlouhodobé nájemníky obecních bytů k nějaké, například finanční, spoluúčasti na zvelebení jejich bytu, respektive bytového domu k oboustranně výhodnému řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …