Preláti jsou nenasytní, pravice rozežraná, potrvrdil čtenáři Grebeníček. Tyto ignoranty desatera podle něj zastaví až důrazná vláda dbající zájmů lidu

05.09.2017 17:25

Z PROFILŮ Komunistický sněmovní matador Miroslav Grebeníček odpověděl jednomu ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz na dotaz týkající se církví v Česku. Poslanec byl vůči kněžím opravdu drsný.

Preláti jsou nenasytní, pravice rozežraná, potrvrdil čtenáři Grebeníček. Tyto ignoranty desatera podle něj zastaví až důrazná vláda dbající zájmů lidu
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Miroslav Grebeníček

Občan, jenž podle svých vlastních slov pracuje v menším zemědělském podniku na jihu Čech, se podivuje nad tím, co dělají české církve. Na rozdíl od většiny lidí si prý totiž církve mohou dovolit kupovat si zemědělskou půdu.

„Tak na to koukám a dochází mi, že já jim na to dávám ze svého platu 15 %, a to ještě nemluvím o DPH atd.! Takže stát dává naše daně církvi a ta nás šmahem přeplácí našima penězma,“ napsal volič. Někteří majitelé zemědělské půdy jsou podle čtenáře „tak hloupí“, že prodávají půdu levně a církve toho prý využívají.

„Myslíte, že nám stát dá na to, abychom si mohli koupit od hloupých lidí levně pozemky? Myslím, nám, zemědělcům. Teprve teď na mě padá ta hlavní hrůza z toho, co vlastně znamenají církevní restituce. Myslíte, že ten můj pohled není pravdivý?“ zeptal se čtenář.

Další otázky a odpovědi naleznete zde.

Grebeníček obrátil pozornost občana k rozežrané české pravici.

„Rozežraná česká pravice a s ní bohužel i špičky sociálních demokratů dlouhodobě prokazují jen malou vůli k účinným opatřením proti spekulaci a ohrožování půdního fondu. Ostatně nejen půdního fondu. V mnoha případech jdou buď svou nečinností, nebo i různými aktivitami proti zájmům českého státu a těch, kdo na půdě hospodaří a kdo ji chce chránit,“ rozjel se komunistický poslanec.

Grebeníček se domnívá, že se církve chovají čistě kapitalisticky a snaží se „urvat, co se dá“. Církve si to prý mohou dovolit, když jim expremiér Petr Nečas (ODS) a jeho tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nabídli vyrovnání státu s církvemi. Toto vyrovnání šlo z peněz daňových poplatníků a preláti údajně mohou být spokojení.

„To preláty k nenasytnosti přímo povzbudilo. A sobotkovská ČSSD katolické špičky svou podlézavostí a komplotem s Bělobrádkovými lidovci už čtyři roky povzbuzuje k dalším nestydatým soudům a nárokům. Koneckonců šíbři z Lidového domu mají v rozdávání ze státního a v podvádění občanů velkou zkušenost. Příkladem je právě současný premiér B. Sobotka, namočený v aféře OKD, který navrhl už do vlády S. Grosse a fakticky přihrál mnohamiliardový státní podíl OKD, desetitisíce bytů i s nájemníky skoro zadarmo a další miliardové majetky zcela bez ocenění darem navrch partě vyvolených, za kterou se vynořil Z. Bakala,“ pokračoval Grebeníček.

Voliči, kteří před minulými volbami ČSSD uvěřili, že strana s restitucemi něco udělá, vidí po čtyřech letech výsledek, shrnul komunistický poslanec. Na samotných kněžích je prý vidět, že se příliš nezabývají Desaterem, jinak by se podle Grebeníčka chovali skromněji.

Tyhle kněží prý zastaví až vláda, která se jim postaví důrazně na odpor, ne jako dosavadní vlády. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…