Přelepené etikety? Svinstvo. Já kupuju na venkově, přiznal Juračka

14.03.2012 19:14

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka raději nakupuje vejce na venkově od soukromníků. Českým obchodníkům sice důvěřuje, ale když se někdo sníží k přelepování etiket, je to podle něj svinstvo.

Přelepené etikety? Svinstvo. Já kupuju na venkově, přiznal Juračka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

„Odsuzuji obchodníky, kteří to dělají, to se nemá,“ uvedl v Impulsech Václava Moravce Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a Svazu českých a moravských spotřebních družstev. „Kdo se sníží k tady tomu, je to velké svinstvo, já to klidně přiznám,“ dodal.

Proč v poslední době tak výrazně přibylo případů, kdy obchodníci šidili například zmíněným přelepováním etiket? „Od začátku ledna se zvětšila frekvence kontrol a kontroly jsou cíleny, něco objevit musely,“ odmítl, že by obchodníci zničehonic začali s podobnými praktikami. Už nyní se však Juračka dohodl s Jakubem Šebestou, který byl kdysi ministrem zemědělství, že si s obchodníky sednou ke kulatému stolu a vyjasní příčiny.

Je dohled i nad "cizokrajnými prodejnami"

„Protože je toho už moc,“ vysvětlil. Jednání obchodníků je prý na kraji únosnosti. Zároveň chce ale vyvrátit, že by kontroly přistupovaly k různým obchodníkům jinak nebo že není dohled nad „cizokrajnými prodejnami“. „Přístup je rovnoměrný a stejný, za to ručím,“ dušoval se.

Na sjezdu prý hodlají probírat i kvalitu potravin, například proč se tak často o Česku hovoří jako o popelnici Evropy. Odmítl ale, že by to tak bylo u všech výrobců. Někteří totiž nemají profesionální čest a kývnou na podmínky prodejce, který po nich třeba požaduje sice nezávadné potraviny, ale na kraji poživatelnosti.

Kontrola může přijít bez ohlášení

„Určitě bych podpořil zpřísnění zákona o potravinách vůči obchodníkům,“ pokračoval dál Juračka. Chtěl by například, aby za výrobek odpovídal nejen prodejce, ale i výrobce. Nové zavedení toho, aby kontroly mohly přijít bez ohlášení, je podle něj ale hloupost. Dávno to prý už takto platí a někdo pouze přišel s mylnými informacemi.

Tomu, aby se „pročistil“ trh a odstranili se neféroví prodejce, prý ale může pomoci leda sám zákazník. Jenže ten je nepoučitelný. „Zákazník u nás má setrvačnost,“ popsal Juračka. V obchodě uvidí chybu, ale stejně se do něj po čase zase vrátí. Nebo vidí reklamu na maso v Kauflandu, kde je o 30 procent levnější, ale je pak překvapený, že není tak kvalitní.

Na to už moderátor Václav Moravec reagoval tak, jestli se Juračkovi nemůže po tomto rozhovoru stát, že přijde o svůj post prezidenta. „Ono se nic nestane, když nebudu. Ona je to taková danajská funkce,“ řekl v klidu. Naznačil, že prezidentování svazu obchodu není ani honorované a spíše ho vykonává dobrovolně.

A kde tedy nakupuje třeba vajíčka? Ve zmíněném Kauflandu? „Nakupuju na venkově od soukromníků za cenu, kterou byste neuvěřil,“ uzavřel a přiznal, že se jeho cena pohybuje kolem 3,50 za jedno. V některých regionech jsou v obchodech ale až dvojnásobné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…