Přelomové svědectví v kauze Nagyová. Od podnikatele, který byl i na svatbě s Nečasem

20.06.2014 7:21

Nové svědectví v tzv. kauze Nagyová napovídá, že luxusní šperky nalezené policií při domovní prohlídce bývalé ředitelky kabinetu a současné manželky expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové (dnes Nečasové) nemusely pocházet z korupční činnosti. Ke šperkům se přihlásila firma ALO Diamonds, která je Nagyové prý jen půjčila. Píše o tom MF Dnes.

Přelomové svědectví v kauze Nagyová. Od podnikatele, který byl i na svatbě s Nečasem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

První verze policie zněla tak, že nalezené šperky a další luxusní zboží mohly být úplatky za služby, které Nagyová zařizovala díky svému vlivu na tehdejšího ministerského předsedu Petra Nečase. Šperkařská firma ALO Diamonds ale svědectvím podpořila verzi Nagyové, že cennosti byly jen vypůjčené.

„Spolupráce s paní Janou Nagyovou začala v roce 2011," řekl deníku MF Dnes mluvčí společnosti Kamil Chalupa. Nagyová podle něj firmu sama kontaktovala poté, co se jí zalíbila nová kolekce. K půjčování šperků prý docházelo několikrát do roka, kolekce měl premiérově spolupracovnici osobně předvádět majitel ALO Diamonds Alojz Ryšavý. Toho s Nagyovou pojí kromě obchodního vztahu také přátelství. Objevil se i na svatbě Nagyové s Nečasem.

I kdyby šperky byly půjčené, původ dalších luxusních věcí zůstává neobjasněn

„Jejich hodnota se pohybovala v řádu stovek tisíc korun," uvedl Chalupa. Spolupráce s Nagyovou byla pro firmu výhodná z toho důvodu, že se jako pravá ruka premiéra často objevovala na společenských akcích, kde výrobky společnosti propagovala.

Policie si podle informací deníku vyžádala podklady, které by mohly zapůjčení šperků doložit. Kdo a proč nosil šéfce premiérova kabinetu další luxusní věci nalezené v jejím bytě během prohlídky, jako drahé kabelky nebo šátky prestižních značek, nechtějí kriminalisté s odvoláním na probíhající vyšetřování sdělit.

Policejní odposlechy naznačují, že si je mohla Nagyová nechávat kupovat jako úplatky za protislužbu. Podle žalobců dával sekretářce premiéra cenné dárky mimo jiné i lobbista Ivo Rittig. Od toho měla Nagyová podle tvrzení policie inkasovat navíc také peníze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…