Přelomový krok. Česko bude mít diplomatickou misi v Jeruzalémě

02.12.2020 18:56

Česká republika otevře v Jeruzalémě pobočku své ambasády sídlící v Tel Avivu, informovalo o tom ministerstvo zahraničí. Po Maďarsku tak bude teprve druhou zemí Evropské unie a jednou z mála z celého světa, která bude mít v Jeruzalémě zastupitelský úřad se statusem diplomatické mise, informuje Česká televize. Přemístění ambasády do Jeruzaléma dlouhodobě prosazoval prezident Miloš Zeman.

Přelomový krok. Česko bude mít diplomatickou misi v Jeruzalémě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: U Zdi nářků v Jeruzalémě

Izrael sice považuje Jeruzalém za své hlavní město, většina států včetně Česka to však neuznává.

„Ministerstvo zahraničí ČR posílí v prvním pololetí r. 2021 velvyslanectví v Izraeli. V tuto chvíli má Česko v zemi zastoupení na úrovni velvyslanectví a trojice honorárních konzulátů (Jeruzalém, Ejlat, Haifa). Vzhledem ke snahám dále posilovat česko-izraelské vztahy a přiblížit také služby MZV českým občanům žijícím nebo cestujícím do Izraele proto vznikne v Jeruzalémě ještě úřadovna českého velvyslanectví (ZÚ Tel Aviv),“ uvádí na svém webu česká diplomacie.

V Jeruzalémě tak bude sídlit nejen honorární konzul, ale také jeden z diplomatů zastupitelského úřadu Tel Aviv. Ministerstvo zdůrazňuje, že nezřizuje nový zastupitelský úřad.

Status města je dlouhodobě sporný. Jeruzalém jako hlavní město Izraele označuje takzvaný jeruzalémský zákon, který v polovině roku 1980 schválil izraelský parlament. Je podle něj izraelským „věčným a nedělitelným“ hlavním městem.

OSN ale jeruzalémský zákon neuznává. Podle ní je porušením mezinárodního práva. Právě v souvislosti s vyhlášením zákona vyzvala OSN, aby státy přesunuly svá velvyslanectví pryč z Jeruzaléma.

V roce 2017 uznaly Jeruzalém hlavním městem Izraele Spojené státy a přesunuly tam své velvyslanectví. Tento akt provázely protesty Palestinců.

Český prezident Miloš Zeman už ve svém projevu v izraelském parlamentu, Knesetu, v listopadu 2018 slíbil, že udělá vše pro to, aby byla otevřena česká ambasáda v Jeruzalémě. Zeman byl prvním českým politikem, který hovořil v Knesetu k izraelským poslancům. Pro přesun českého velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma byl i někdejší předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Českou republiku označil za nejlepšího přítele Izraele v Evropě a českého prezidenta nazval „velkým lídrem, který hájí pravdu“.

Podle odpůrců přesunu velvyslanectví bylo třeba počkat, dokud se nevyřeší letitý konflikt mezi Izraelem a Palestinou, jehož součástí je i spor o status Jeruzaléma. Do Jeruzaléma přesunuly svou ambasádu před dvěma roky i Spojené státy, což vyvolalo protesty Palestinců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…