Přemet a salto mortale: S koncem spolupráce Konvičky a Úsvitu je to jinak

27.04.2016 18:00

EXKLUZIVNĚ Blok proti islámu v čele s Martinem Konvičkou vypověděl smlouvu o spolupráci s hnutím Úsvit-Národní koalice. Stalo se tak údajně kvůli dlouhodobým názorovým rozporům. V minulých dnech ohlásil opuštění Bloku proti islámu také jeho místopředseda, sociolog Petr Hampl. ParlamentníListy.cz ovšem disponují informacemi, že ne všichni klíčoví lidé BPI Konvičkův postoj sdílejí.

Přemet a salto mortale: S koncem spolupráce Konvičky a Úsvitu je to jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ideová konference strany Úsvit-Národní Koalice

Důvodem vypovězení smlouvy je dle prohlášení Martina Konvičky neférové jednání ze strany Úsvitu. „Ten od samého počátku uvedl Blok v omyl a zneužil jej pro to, aby získal masivní podporu voličské základny Bloku proti islámu za účelem opětovného dosažení volitelných míst v Parlamentu ČR pro své vlastní členy,“ píší Martin Konvička a Petr Hampl ve svém prohlášení. Podle nich Úsvit neplnil závazky, ke kterým se zavázal. „Peníze, určené na volební kampaň, byly pouze planým slibem a tyto prostředky zřejmě neexistují,“ dodávají s tím, že Blok nemohl rozhodovat o způsobu vedení volební kampaně ani o finančních prostředcích na ni určených.

„Co se týče společné kampaně: za dobu smluvní spolupráce jsme vytiskli a zařídili distribuci skoro 7 miliónů novin, dali jsme statisíce do facebookové reklamy, zorganizovali jsme více než 70 veřejných debat s občany po celé republice,“ uvedli naší redakci zástupci Úsvitu po úterní tiskové konferenci. „Víme, že výsledky naší práce jsou pro mnohé ohrožením a trnem v oku. Díky tomu jsme již řadu měsíců čelili intenzivnímu tlaku lobbistů, především developerů a dalších zákulisních hráčů, o rozbití našich sil,“ dodali zároveň.

Jenomže tak černobílé to není. ParlamentníListy.cz vědí nejméně o čtyřech oblastech, které s Konvičkovým prohlášením nesouhlasí a chtějí jednoznačné vysvětlení. To by mělo přijít tuto neděli, kdy zasedá takzvaná akční rada Bloku proti islámu. Na ni se dostaví zřejmě všichni zástupci čtrnácti krajů. „Budeme chtít vysvětlení,“ uvedl na videu, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, Roman Bakala z plzeňské organizace. Obdobně hovoří i zástupci Ústeckého kraje a Kraje Vysočina. Už v úterý večer navíc dorazil podpisový arch s přibližně dvaceti významnými postavami Bloku v Praze. Jsou mezi nimi předsedové, místopředsedové, ale i koordinátoři jednotlivých aktivit. „Představitelé čtyř pražských místních organizací a vedení divize Praha vyjadřují nesouhlas s obsahem i formou těchto kroků,“ vzkázali na dálku Konvičkovi.

Ten evidentně není jistý, a co ho čeká, nemá příliš ve svých rukách. I když: na straně nejviditelnější tváře Bloku je jak Petr Hampl, údajný kandidát do Senátu za obvod Beroun, tak třeba Eva Hryndová z Olomouce, exčlenka ODS, nebo například Vladimír Rybák z jižních Čech. O něm se v zákulisí Bloku rovněž hovoří jako o kandidátovi do horní komory Parlamentu. „Vypadá to zatím tak, že do krajských voleb Konvička nechce, nemá za co, a uprostřed rozjeté kampaně se vše zastaví, na Blok půjdou žaloby kvůli nedodržení smluvního vztahu a celé to skončí?“ ptá se jeden ze členů středočeské odnože BPI, který si nepřál být jmenován. Doplňme, že další kraje nemají jasný status, na čí straně je pravda. Sem patří kupříkladu Pardubicko, Liberecko anebo Zlínský kraj. Vše by se mělo projednat právě v neděli 1. května.

O smířlivosti a natažené ruce to ale zatím není. Na Facebooku BPI se totiž objevil „post“, že hnutí nemusí dělat žádné kompromisy (viz. výše). Většina pisatelů reagovala slovy o kecech, podrazech, žbleptu. Paradoxní obhájkyní statusu je právnička Klára Samková. Její pozice v BPI je ovšem neznámá, není členkou.

Vypovězení smlouvy mezi BPI a Úsvitem tak znamená pozastavení rozjeté kampaně, zřejmě i konec diskusí, které leckde naplnily sály. A samozřejmě problémem mohou být i finance, které do tohoto procesu naléval právě Úsvit. „Tragédií je, že Petr Hampl nechápe, že politické hnutí není firma, a tedy nemůže stát na (jak se sám na fcb vyjádřil) 15 placených v uvozovkách profesionálech, což by znamenalo, až půl milionu korun z příspěvku, který má strana na provoz! Konkrétně požádal o přímé vyplacení 6 milionů korun! Každá koruna, již na příspěvcích od státu dostaneme, musí skončit v plakátech, letácích, facebooku, v legislativě a ne v placených krajských sekretariátech. Celý Úsvit má pouze dva zaměstnance,“ píše se v reakci Úsvitu na vypovězení smlouvy.

Další z oslovených členů BPI, s nimiž měla redakce možnost hovořit, nechtěli otevřeně vyjádřit svůj názor. Zopakovali jen, že když se dva perou, třetí se směje a také, že nechápou, jak se bez větší diskuse mohla dosavadní spolupráce ukončit.

„Řeknu naprosto vše, ale ne teď (někdy taky chodím do práce)…“ vzkázal Martin Konvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…