Premiér Babiš: EU musí zdůvodnit posílení Frontexu

19.09.2018 19:35

Evropská unie musí jasně definovat, na co budou vyčleněny nové síly pohraniční agentury Frontex. Novinářům to dnes před zahájením neformálního summitu EU v Salcburku řekl český premiér Andrej Babiš. Samotné navýšení počtu příslušníků Frontexu, které kritizoval v pondělí, premiér neodmítá, chce o něm však debatovat.

Premiér Babiš: EU musí zdůvodnit posílení Frontexu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

Šéfové vlád unijních zemí budou dnes v Rakousku mimo jiné jednat o návrhu předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který chce do roku 2020 zvýšit počet členů evropské pohraniční agentury z nynějších řádově stovek až na 10 000. Některé země tento záměr kritizují a Babiš se svým slovenským protějškem Peterem Pellegrinim na pondělním společném jednání české a slovenské vlády v Košicích označili Frontex za zbytečnou paralelní strukturu k národním pohraničním strážím.

„Já bych chtěl, abychom si řekli, proč máme navyšovat počet těch policistů nebo pohraniční stráže z 1 500 na 10 000. Kam půjdou, proč to tak je,“ řekl novinářům český premiér. Zopakoval své přesvědčení, že Itálie či Malta se bez pomoci Frontexu obejdou a že EU by měla pomáhat spíše přímo těmto zemím.

Šéf unijních summitů Donald Tusk se dnes chystá vyzvat unijní státy, aby se kvůli migrační problematice přestaly vzájemně napadat a hledaly funkční řešení. Jeho součástí by mělo být i posílení Frontexu.

Český premiér před neformální večeří představitelů zemí EU bude o společném postupu jednat s lídry zbývajících tří států Visegrádské čtyřky, tedy Maďarska, Polska a Slovenska. Zda mají na věc obdobný názor, není podle Babiše zatím jasné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…