Premiér Babiš je rád, že vláda pokračuje, sejde se s Hamáčkem, aby se dohodli na dalším postupu

15.07.2019 20:20

Premiér Andrej Babiš (ANO) je rád, že vláda ANO s ČSSD bude pokračovat. Sdělil to dnes ČTK v reakci na jednání předsednictva sociálních demokratů, které zatím potvrdilo setrvání ve vládě, zároveň ale požaduje, aby se ministrem kultury místo Antonína Staňka stal místopředseda strany Michal Šmarda. Babiš se v nejbližších dnech sejde s předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem a dohodnou se na dalším postupu.

Premiér Babiš je rád, že vláda pokračuje, sejde se s Hamáčkem, aby se dohodli na dalším postupu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Samozřejmě jsem rád, že naše vláda bude pokračovat, a myslím si, že jsem pro to já osobně udělal opravdu maximum. Jak svým jednáním s panem prezidentem minulý týden, tak i dnešní účastí na předsednictvu sociální demokracie. Tam jsem jim jasně řekl, že náš vládní projekt má smysl a výsledky. Evidentně si to vedení ČSSD myslí taky. V nejbližších dnech se proto potkáme s panem předsedou Hamáčkem, který má posílený mandát, a dohodneme se společně na dalším postupu,“ napsal Babiš ČTK.

Předsednictvo ČSSD dnes potvrdilo, že trvá na výměně na Ministerstvu kultury a že jediným kandidátem je Šmarda. Vyzvalo také Babiše, aby v souladu se svými ústavními právy a s koaliční smlouvou zajistil respektování nominace na ministra kultury. Podle koaliční smlouvy ANO a ČSSD Ministerstvo kultury náleží sociální demokracii a koaliční strany si samy rozhodují o svých kandidátech na místa ve vládě.

K nominaci Šmardy se opakovaně kriticky vyjádřil prezident Miloš Zeman, který také dlouho otálel s potvrzením odchodu Staňka. Sociální demokracie několikrát zopakovala, že pokud by nemohla rozhodovat o tom, koho do kabinetu vyšle, ztratí její vládní angažmá smysl. Hamáček si nemyslí, že ČSSD zůstane ve vládě, pokud by se Šmarda nestal ministrem kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…