Premiér Fiala ke škrtům: Chápu nervozitu veřejnosti

09.05.2023 6:30

Předsedové koaličních stran se dnes znovu sejdou nad opatřeními, kterými chce vláda příští rok snížit deficit státního rozpočtu minimálně o 70 miliard korun.

Premiér Fiala ke škrtům: Chápu nervozitu veřejnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) předpokládá, že avizovaný termín zveřejnění plánovaných změn v polovině května kabinet dodrží. Po zasedání lídrů pětikoalice ve formátu K15 minulou středu měl balíček projít propočty Ministerstva financí. Tento týden se k tématu zřejmě sejdou špičky koaličních stran v širším složení ještě jednou, pravděpodobně ve středu. Na čtvrtek jsou pak svolána zasedání širších vedení ODS a KDU-ČSL, která by měla záměry vyslechnout.

„Chápu nervozitu veřejnosti. Objevují se různé informace, někdy vycházející z analytických materiálů, někdy vyslovené smyšlenky, které lidi znervózňují. Je i v našem zájmu, abychom dosáhli toho výsledku co nejrychleji a potřebné reformy představili v rozumném krátkém čase. Musíme ale upřednostnit kvalitu před nějakým datem,“ uvedl Fiala v pondělí po vzpomínkové akci k výročí konce druhé světové války na pražském Vítkově.

Opatření by podle dřívějších vyjádření mělo být asi 60, má být představen i návrh důchodové reformy. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve uvedl, že by chtěl snižovat státní dotace za desítky miliard korun. Navrhoval sloučení dvou snížených sazeb DPH i přesun některých položek mezi sazbami. Podle dostupných informací by se mohla zrušit řada daňových výjimek, jako třeba sleva na nepracující manželku či zavést nemocenské pojištění pro zaměstnance. Úspory slibuje vláda i na straně státu. Podle Stanjury projednávaná opatření vycházejí ze stanovisek jednotlivých koaličních stran a z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Opakovaně řekl, že většina úsporných opatření by měla být na výdajové straně a vláda se zavázala nezvyšovat celkové daňové zatížení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

opět jenom prázdné žvásty Petra Fialy...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNorma1 , 09.05.2023 10:13:03
a nejhorší je, že jsou jedna parta i s prezidentem Pávkem.....který si vyloženě s Rychetským padli do oka......jak řekl Rychetský "Jednoznačně jsme si rozuměli." ............ takže je a bude vymalováno..... když vidím ve zprávách záběry z jednání vlády, jak jsou všichni vysmátí, vzájemně žertují, potřásají si rukama.....tak se mi chce zvracet.....

|  6 |  0

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…