Premiér Rusnok: Je tu práce jako na kostele. Přesuneme miliardy

30.07.2013 12:09

Miliardy ze státních firem, které leží ladem v bankách, hodlá vláda vzít a investovat tak, aby více lidí mělo práci. V rozhovoru pro iDnes.cz to uvedl premiér Jiří Rusnok. Rovněž ujistil, že rozhodně není pravda, že by každé ráno počítal hlasy pro důvěru vládě.

Premiér Rusnok: Je tu práce jako na kostele. Přesuneme miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

„Stát funguje, když to velmi zjednoduším, jako velká firma de facto,“ prohlásil premiér. A doposud to prý fungovalo tak, že ve vedení této firmy, tedy ve vládě, se spolu lidé nebavili, protože měli nějaké politické či jiné důvody. A to blokovalo fungování firmy, což hodlá současná vláda změnit.

Jako příklad uvedl řešení problému solárních elektráren. „Tady se filozofovalo léta, co s tím a co ne, a cena utěšeně rostla. My jsme jasně řekli, že od příštího roku z tohoto titulu, a já věřím, že jiné důvody pro růst cen nejsou, ceny elektrické energie jak pro domácnosti, tak pro podniky neporostou,“ představil nový přístup.

V budoucnu prý hodlá podobným způsobem vláda postupovat i v jiných případech. „Jestliže na účtech státního podniku Lesy České republiky poněkud bez užitku a v poněkud zvláštním způsobem vybraných bankách, leží patnáct, osmnáct miliard korun, tak když jenom Lesy ČR, kdybych to teď omezil a to omezeno nebude, vzaly několik miliard z této sumy a začaly opravovat lesní cesty, čistit polomy, tak na to všechno potřebují lidi,“ vysvětluje premiér. Často se prý jedná o lidi na venkově, kteří mají problém sehnat práci, takže by jim to mohlo velmi pomoct.

„Tady je práce jak na kostele, jen je třeba poslat peníze tam, kam patří,“ uzavřel premiér. V závěru rozhovoru pak zopakoval, že nehodlá odvolávat ministra financí Jana Fischera, byť je k tomu z mnoha stran vyzýván, především kvůli pochybnostem o způsobu umoření dluhů z Fischerovy prezidentské kampaně.

„Pan ministr podle mého názoru vysvětlil okolnosti sponzorů, kteří mu přispěli na vyřešení toho dluhu. Mně to je v tuto chvíli jasné, nevidím tam nic složitého a zázračného, co by vyžadovalo nějaké další bádání,“ uvedl Rusnok s tím, že teď má Fischer za úkol věnovat se Ministerstvu financí, zejména přípravě rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…