Premiér Rusnok: Poslancům bych zdvojnásobil platy a snížil jejich počet

29.06.2013 19:20

Nově jmenovaný premiér Jiří Rusnok má teď plné ruce práce s formováním své vlády. Jak si zvyká na novou roli? Nejen o tom hovořil v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Premiér Rusnok: Poslancům bych zdvojnásobil platy a snížil jejich počet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

"Pokud jde o plat, tak tam si pohorším, a to dost možná trvale," podotkl Rusnok s úsměvem. Kvůli funkci premiéra se totiž vzdal místa předsedy představenstva Penzijního fondu ING.

Možností zvýšení platu premiéra se však prý jeho vláda zabývat nebude, ani o tom prý nikdy nepřemýšlel. "Kdyby to bylo na mně, tak poslanci mají dvakrát tolik, kolik dneska. Jiná věc je, že by jich tam stačilo 150, možná i méně, a že by bylo třeba velmi striktně zregulovat financování politických stran,“ svěřil se se svým názorem na politické uspořádání země.

V prezidentských volbách patřil Rusnok k podporovatelům Miloše Zemana. "Ne, já jsem žádnou odměnu nečekal! Když jsem podporoval Miloše Zemana, tak to bylo z nějakých lidských a principiálních důvodů. Nikdy mě ani nenapadlo spojovat s tím nějaká očekávání. Žádná očekávání jsem nepotřeboval. Zeptejte se mých bývalých kolegů v mém zaměstnání: moje pozice tam nebyla nijak ohrožena. Ba naopak. Mohl jsem tam zůstat pořád, jak jsem byl. Dokonce úkolů i zodpovědnosti přibývalo. Čili na tohle zapomeňme. To se teď jen hodí do nějakých scénářů, ale vůbec to spolu nesouvisí," odmítl spekulace, že post premiéra je jakousi odměnou.

Život se zkomplikoval hlavně jeho rodině

S přijetím nabídky prezidenta stát se premiérem se Rusnokovi změnil život, zvykat si musí nejen na všudypřítomnou ochranku, ale i obrovský zájem veřejnosti o jeho činnosti. "Mně to nevadí, já jsem na to nějak zvyklý a jsem schopen to vcelku bez problémů strávit, ale mrzí mě, že jsem tím zkomplikoval život rodině. To je nepříjemné," komentuje své pocity.

Zeman pověřil Rusnoka sestavením vlády v úterý 25. června a nový premiér uvedl, že vládu sestaví do dvou týdnů. Zatím na jeho nabídku kývl Miroslav Toman, který bude ministrem zemědělství, resort vnitra povede Martin Pecina, ministryní spravedlnosti bude Marie Benešová. Nabídku na post ministra kultury v pátek přijal bývalý šéf České televize Jiří Balvín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…