Premiér Sobotka: Udržitelný rozvoj je trvalý proces, ne cílový stav

28.11.2014 15:16

Udržitelný rozvoj se musí podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) naplnit konkrétními vládními kroky. Udržitelnost podle něj není jen cílový stav, ale trvalý proces, v němž se řeší nejpalčivější problémy. Řekl to na Fóru pro udržitelný rozvoj. Rada vlády pro udržitelný rozvoj, jíž premiér předsedá, se proto vrátila zpět pod Úřad vlády. Předtím ji spravovalo Ministerstvo životního prostředí. Podle Sobotky má nadrezortní dimenzi. Za pozitivní považuje změnu i ředitel Direktorátu OECD pro životní prostředí Simon Upton.

Premiér Sobotka: Udržitelný rozvoj je trvalý proces, ne cílový stav
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Není to projev nedůvěry vůči MŽP, ale je to naše snaha vrátit Radě pro udržitelný rozvoj tu dimenzi, kterou by měla mít. Není to rada, která by měla mít úzce rezortní záběr, ale je to rada s nadrezortní dimenzí," uvedl Sobotka.

Premiér dnes ocenil projekty, které přispívají ke zlepšení životního prostředí, jako jsou Zelená úsporám, zlepšení kvality ovzduší formou kotlíkových dotací nebo program udržování vody v krajině. Zde je podle něj prostor k tomu, aby se obce, vláda i neziskové organizace připravily na důsledky globálního oteplování. „Ty mohou vést v některých oblastech k dlouhodobému nedostatku vody. Je potřeba, aby se vytvořila určitá možnost závlah, aby se udržela zemědělská činnost," uvedl.

Jde i o šetrné využívání zdrojů

Fórum udržitelného rozvoje se sešlo poprvé po pěti letech a jde o jeho sedmý ročník. Zájem o fórum podle Sobotky dokazuje, že existuje poptávka o obnovení veřejné debaty. Připomněl závazek vlády vytvořit stabilní ekonomicky prosperující společnost, která bude šetrně využívat své zdroje.

Sobotka podporuje názor OECD, že samotným srdcem strategie zeleného růstu je dobrá hospodářská politika. Jednosměrné ukazatele jako hrubý domácí produkt podle něj nemohou moderní společnosti stačit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…