Premiér Sobotka bude s ministry jednat o platech soudců

03.02.2015 6:09

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude dnes jednat s několika členy své vlády o možnostech, jak se vyrovnat s nedávným rozhodnutím Nejvyššího soudu (NS) o platech soudců a ústavních činitelů, podle něhož Ministerstvo práce a sociálních věcí nepoužívá při stanovování jejich platů správný statistický údaj. Verdikt zřejmě otevírá cestu ke zvýšení platů o několik tisíc korun měsíčně, u soudců nejspíš i zpětně.

Premiér Sobotka bude s ministry jednat o platech soudců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem vnitra Milanem Chovancem

Ministerský předseda se na úřadu vlády odpoledne setká mimo jiné s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) a ministryní práce Michaelou Marksovou Tominovou (ČSSD), které mají spolu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) připravit analýzu možností, jak se vláda k rozhodnutí NS může postavit. Ve středu má o materiálu jednat kabinet i koaliční rada.

Soudcům se bude muset doplatit asi 1,7 miliardy Kč

Ministerstvo spravedlnosti zatím odhaduje částku, kterou by mělo doplatit soudcům a státním zástupcům, na téměř 1,7 miliardy korun. Soudcům by z této sumy připadlo 1,25 miliardy, což představuje doplatek za roky 2012 až 2015 a částečně též za rok 2011. Částka přitom nezahrnuje náklady na soudní řízení, které mohou státu vzniknout v souvislosti s již podanými nebo potenciálními dalšími žalobami. V materiálu, který má ve středu vláda také na programu, resort upozorňuje, že ve svém stávajícím rozpočtu potřebné peníze nemá a že situaci bude nutné řešit s ministerstvem financí.

Šéf Unie státních zástupců Zdeněk Matula ČTK sdělil, že žalobci si zatím nezjistili celkový nedoplatek, který vznikl v důsledku nesprávného výpočtu jejich platů. S případným vyjádřením chce unie vyčkat až na výsledek jednání vlády i na jednání představitelů státního zastupitelství s ministryní spravedlnosti, které by se mělo rovněž uskutečnit v tomto týdnu.

Ministerstvo práce argumentuje tím, že počítá platy ústavních činitelů podle platného textu zákona. Text zákona podle ministerstva stanoví, že se platy ústavních činitelů vypočítávají z průměrné hrubé měsíční mzdy fyzických osob, zatímco NS určil, že by se měly odvozovat z jiné veličiny - průměrné hrubé měsíční mzdy - přepočtené počty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…