Premiér Sobotka byl v Afghánistánu. Potkal i české vojáky

25.04.2016 15:30

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navštívil Afghánistán. Během neděle a dneška se setkal s českými vojáky na základnách v Bagrámu a Kábulu, afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním a vládními představiteli. Uvedl to dnes Úřad vlády v tiskové zprávě. Česko je podle Sobotky připraveno pomáhat Afghánistánu, předseda vlády ale upozornil, že země musí pokročit ve vnitřních reformách.

Premiér Sobotka byl v Afghánistánu. Potkal i české vojáky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka vojákům působícím na kábulském mezinárodním letišti a na základně Bagrám poděkoval za službu ve složitých podmínkách a zvládání náročných úkolů, uvedl Úřad vlády. "Stabilní a prosperující Afghánistán, schopný postarat se co nejdříve o svou vlastní bezpečnost, je i bezpečnostním zájmem ČR. Svou prací děláte nejen čest a dobré jméno naší zemi v zahraničí, ale také armádě ČR u nás doma," řekl vojákům Sobotka. Působení vojáků v rámci mise NATO označil za významné pro plnění závazků vyplývajících ČR ze členství v Severoatlantické alianci.

V Afghánistánu nyní působí zhruba 250 českých vojáků. Nejvíce jich je na letecké základně Bagrám v blízkosti Kábulu, kde mají na starosti její vnější ostrahu. Ochranu základny nedávno převzali vojáci 4. brigády rychlého nasazení od svých kolegů z Hranic na Moravě. V Kábulu mají vojáci na starost třeba výcvik afghánských pilotů vrtulníků, ochranu české ambasády a pracují ve vojenské nemocnici.

Při rozhovorech s afghánskými představiteli Sobotka řekl, že ČR je připravena Afghánistánu v současné složité situaci pomáhat, ale země musí provést reformy a přebírat odpovědnost za svou budoucnost. Tématem byla i hospodářská spolupráce a migrace.

Sobotka zdůraznil rovněž potřebu uzavření readmisní dohody mezi EU a Afghánistánem, aby mohli být vraceni Afghánci, kteří nezískají v EU azyl. "Zemi opouští každý rok desítky tisíc převážně mladých lidí, které ovšem bude Afghánistán potřebovat pro svou budoucí obnovu a rozvoj," uvedl. ČR se proto chce soustředit na oblasti, kde je možné zlepšením životních podmínek v Afghánistánu přispět ke zmírnění migračních tlaků, dodal.

Český premiér měl do Afghánistánu původně letět loni v listopadu, cestu ale zrušil kvůli teroristickým útokům v Paříži. Afghánistán by měl patřit mezi priority zahraničních misí i pro příští dva roky. Před týdnem plán schválila vláda, s mandátem armády musí ještě souhlasit Parlament.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…