Premiér Sobotka narazil. Lidovci odmítají další vládní tým k církevním restitucím

10.04.2014 17:05

Lidovci nevidí smysl ve vzniku dalšího týmu k církevním restitucím. Šlo by ale transformovat současný vládní monitorovací tým. ČTK to dnes řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek v reakci na středeční jednání koalice, kde premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) koaličním partnerům představil ideu vládního vyjednávacího týmu k restitucím.

Premiér Sobotka narazil. Lidovci odmítají další vládní tým k církevním restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka dnes v rozhovoru s ČTK řekl, že se koaliční rada ve středu krátce tématu církevních restitucí dotkla. Informoval prý své partnery o požadavku církví přenést jednání na vládní úroveň. Nový vyjednávací tým by po krachu jednání odborných komisí ČSSD a ANO s náboženskými společnostmi o změně restitucí měl podle dosavadních představ Sobotky sestávat z jednoho nebo dvou ministrů za každou koaliční stranu.

„My jsme řekli svoje stanovisko, že v tom nevidíme žádnou přidanou hodnotu, ani žádný smysl," řekl dnes ČTK Bělobrádek, podle něhož by smysl mohlo mít jen určitým způsobem transformovat současný monitorovací tým k restitucím. Toto stanovisko lidovců ve středu tlumočil ministr zemědělství Marian Jurečka, který se schůze koaliční rady na rozdíl od Bělobrádka zúčastnil.

Církve se o změnách restitucí odmítají dál bavit

Církve jednání na vládní úrovni navrhly, ale zároveň se již se zástupci politických stran nechtějí bavit o změnách církevních restitucí. Chtějí diskutovat o „kooperativním modelu další spolupráce mezi státem a církvemi". Podobně to vidí šéf lidovců, podle kterého může kabinet s církvemi vést dialog o spolupráci v oblastech školství, zdravotnictví nebo charity. Naopak Sobotka dlouhodobě usiluje o změnu restitucí.

Šest ministrů připravuje první zprávu o průběhu restitucí

Dnes premiér ČTK řekl, že monitorovací tým, v němž je šestice ministrů, připravuje svůj první report. „Připravuje se první zpráva, to znamená, shromažďujeme data za měsíc březen. Teď v dubnu je budeme projednávat a seznámíme s nimi veřejnost, jak vypadá otázka naturálních restitucí v jednotlivých resortech," uvedl.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání mají dostat nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se bude během 17 let církvím postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně. Platnost církevních restitucí loni potvrdil Ústavní soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…