Premiér Sobotka po porážce: Lidé chtěli změnu

08.10.2016 19:48

Při vyjednávání o krajských koalicích bude sociální demokracie trvat na tom, aby se neprivatizovalo krajské zdravotnictví a aby byly zachovány kvalitní veřejné služby. Na povolební tiskové konferenci to uvedl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Premiér Sobotka po  porážce: Lidé chtěli změnu
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Premiér přiznal, že jeho strana v krajských volbách skončila až na druhém místě a vítěznému hnutí ANO pogratuloval. „Zdá se, že voliči po osmi letech, kdy ČSSD v krajích dominovala, chtěli změnu,“ přiznal Sobotka. Zároveň poukázal na to, že na rozdíl od předchozích krajských voleb nezvítězily opoziční, ale vládní strany.

Pokud by měly v krajích vzniknout koalice za účasti ČSSD, musí respektovat programové mantinely této strany. To znamená, že musejí být zachovány dostupné a kvalitní veřejné služby, školství, doprava, zdravotnictví.

Podle Sobotky by také výsledek krajských voleb neměl narušit stabilitu koaliční spolupráce. „Máme zájem na tom aby vláda dovládla do konce volebního období,“ uvedl.

Celkový výsledek ČSSD podle Sobotky ovlivnila slabší pozice této strany ve velkých městech. Jinak výsledky sociální demokracie se v různých regionech velmi liší. „Jsou rozdíly v krajích, v senátních obvodech. To bude předmětem analýzy uvnitř ČSSD,“ dodal Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…