Premiér Sobotka poděkuje traumatýmu za pomoc lidem v Nepálu

09.06.2015 6:13

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) dnes poděkují traumatýmu za pomoc lidem v Nepálu zasaženém vlnou zemětřesení. Český zdravotnický a záchranářský tým působil v postižených oblastech téměř celý květen a ošetřil přes 1100 zraněných. Zemětřesení v Nepálu zabila v dubnu a květnu 8700 lidí.

Premiér Sobotka poděkuje traumatýmu za pomoc lidem v Nepálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

První zemětřesení zasáhlo Nepál 25. dubna a další 12. května. Dohromady si vyžádala kromě tisíců životů také 22.000 zraněných a stovky tisíc lidí připravila o domovy. Už krátce po první vlně zemětřesení, od 1. května, začal v Nepálu působit takzvaný traumatým z Česka, tvořený devíti lékaři a deseti zdravotními sestrami z brněnské fakultní nemocnice, 14 hasiči a jedním tlumočníkem.

Čeští záchranáři působili ve městě Melamči, které leží asi 40 kilometrů severovýchodně od nepálské metropole Káthmándú. Část týmu vyjížděla do terénu, ale někteří zranění podle odborného vedoucího týmu, lékaře Petra Nestrojila, putovali za zdravotníky i několik hodin pěšky. „Mnozí měli starší poranění a jejich rány již byly infikované,“ uvedl. Jednou z nejtěžších situací podle něj bylo, když museli ošetřovat skupinu dětí, které popadaly ze stromu a byly těžce zraněné.

Do Česka se záchranáři vrátili 29. května. V Nepálu zanechali jako humanitární pomoc veškerý nespotřebovaný zdravotnický materiál, ale také třeba stany a další vybavení, které poslouží lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou.

Práci členů týmu již 1. června ocenilo vedení Jihomoravského kraje v brněnské fakultní nemocnici, jejíž pracovníci v traumatýmu působí. Nyní chtějí zdravotníkům a hasičům poděkovat na Úřadě vlády v Praze osobně premiér a ministr vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…