Premiér Sobotka považuje informace o vpádu Rusů na Ukrajinu za závažné

28.08.2014 20:40

Informace o vpádu ruských vojáků na východ Ukrajiny jsou podle premiéra Bohuslava Sobotky velice závažné a je nutné je prověřit. Rostoucím napětím v oblasti je Česká republika znepokojena, dodal v písemném prohlášení. Podle NATO na Ukrajině nyní bojuje více než tisíc ruských vojáků. Kvůli situaci se má dnes mimořádně sejít Rada bezpečnosti OSN. Ruský prezident Vladimir Putin se k nejnovějšímu vývoji zatím nevyjádřil, jiní ruští představitelé ale nadále popírají, že by na Ukrajině válčily ruské jednotky.

Premiér Sobotka považuje informace o vpádu Rusů na Ukrajinu za závažné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Pokud by se podle Sobotky potvrdilo, že došlo k vojenské invazi na Ukrajinu, znamenalo by to po obsazení Krymu další nepřijatelné porušení mezinárodního práva. „Vítám fakt, že se již tuto sobotu schází Evropská rada, kde budeme mít možnost po seriózním vyhodnocení všech nových skutečností koordinovat postoj EU k aktuálnímu dění na Ukrajině," uvedl předseda české vlády a doplnil, že Česko stojí o to, aby Evropská unie i nadále mluvila vůči Rusku i Ukrajině jedním hlasem.

Kyjev dnes potvrdil pád strategicky důležitého města Novoazovsk i dalších obcí na jihovýchodě Ukrajiny. Prý je dobyly kolony ruských vojáků a obrněné techniky. Vládní jednotky se nyní chystají na obranu přístavu Mariupol, který leží na cestě z Ruska k anektovanému Krymu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko kvůli „vpádu ruských vojsk na Ukrajinu" zrušil návštěvu Turecka. Kyjev také vybídl, aby se sobotní mimořádný summit Evropské unie zabýval vojenskou pomocí Ukrajině a sankcemi proti Rusku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…