Premiér Sobotka pozval komunisty do vlády. Strhla se silná bouře. Jeho ministr zuří

17.02.2017 12:04

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) otevřeně vyhlásil, že nebude proti spolupráci s KSČM na vládní úrovni, pokud to povolební situace dovolí. Co svým prohlášením vyvolal, se raději podívejte sami.

Premiér Sobotka pozval komunisty do vlády. Strhla se silná bouře. Jeho ministr zuří
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD představila svůj plán zdanit aktiva bank. V Česku totiž banky vydělávají o dost více, než je v Evropě obvyklé

Sociální demokraté v roce 1995 přijali tzv. bohumínské usnesení, kterým sami sobě zakázali spolupráci s radikály na vládní úrovni. Mezi příliš radikální strany počítali tehdy i komunisty. Podle předsedy ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky se však situace změnila a je čas vstoupit s komunisty do vlády, pokud tomu bude přát povolební situace. Obratem však dodal, že čistě levicová vláda po volbách pravděpodobně nevznikne. Nálady ve společnosti tomu nenasvědčují.

I tak Sobotka svým prohlášením vyvolal značný rozruch. „Špatně pochované bohumínské usnesení vstalo z hrobu. Zombie české politiky. Mluvit o něm je zbytečné, o tom kdo s kým a za kolik ale nikoliv," napsal na sociální síti Twitter znalec situace v ČSSD politolog Lukáš Jelínek.

Komentátor Petr Kamberský to vidí zcela jinak. „Sobotka si myslí že když vypálí bombu o spolupráci s KSČM, přestane se mluvit o Mládkovi. Nepřestane," zdůraznil novinář a přidal smajlíka. Tím však neskončil. „Když probírá "překonané" Bohumínské usnesení, tak připomenu, že se v něm o VLÁDNÍ spolupráci nemluví. Ono zakazuje spolupráci s KSČM. Tečka," podotkl Kamberský.

Předseda ODS je rád, že Sobotka odryl karty. „Tak pro ČSSD by už vládní koalice s komunisty nebyla problém. Alespoň víme, na čem jsme (a voliči taky)..." napsal na sociální síti Twitter. 

Poslanec Zbyněk Stanjura (ODS) se domnívá, že ČSSD už docházejí nápady, jak oslovit voliče, tak znovu zmiňuje spolupráci s komunisty. „ČSSD docházejí nápady. Jako obvykle navrhuje premiér Sobotka zvýšení daní, dál sní o své vládě s komunisty. Už chybí jen podpora M. Zemana," poznamenal ironicky.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) řekl spolupráci s komunisty jasné ne. Taktéž na sociální síti Twitter napsal, že nelze dopustit opakování komunistického převratu z února 1948. „Jasné NE spolupráci s komunisty! Vynaložím veškeré své úsilí,aby k tomu nedošlo. Demokraté, nesmíme zklamat jako v r.'48. Lidi, je to jen na nás," apeloval na občany lidovecký člen vlády.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…