Premiér Sobotka promluvil k sestřelení ruského letadla tureckou armádou

24.11.2015 13:49

Premiér Bohuslav Sobotka označil dnešní letecký incident na turecko-syrské hranici za „negativní faktor“ svědčící o nedostatku koordinace boje proti radikálům v Sýrii. Turecká armáda sestřelila ruské vojenské letadlo, které podle ní vniklo do tureckého vzdušného prostoru. Rusko narušení tureckého území popírá.

Premiér Sobotka promluvil k sestřelení ruského letadla tureckou armádou
Foto: Radim Panenka
Popisek: Bohuslav Sobotka v USA

„Poté, co se odehrálo poměrně úspěšné jednání mezi klíčovými hráči ve Vídni a podařilo se nastavit určitý harmonogram postupu v Sýrii, tak abychom směřovali k ukončení tamní války, je to (sestřelení letadla) skutečně negativní faktor. Je to nepříjemné překvapení, které ukazuje, že stále ještě není dobrá koordinace mezi jednotlivými aktéry v regionu. Není dobrá koordinace mezi jednotlivými zeměmi, které buď přímo zasahují proti Islámskému státu, nebo jsou sousedními státy Sýrie. Tento incident jasně ukazuje potřebu větší mezinárodní dohody a lepší přímé komunikace mezi všemi zeměmi, které jsou v této oblasti vojensky aktivní,“ řekl Sobotka, který je tento týden na návštěvě v Číně.

Evropská komise vývoj okolo sestřelení ruského letounu nekomentovala s tím, že zatím jsou stále zjišťovány přesné okolnosti incidentu.

Británie hovoří o „velmi vážném incidentu“ a britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že nepovažuje za moudré komentovat ho, dokud nebudou známa přesná fakta.

Severoatlantická aliance na žádost Turecka svolala na dnešních 17:00 SEČ svou mimořádnou schůzku.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…