Premiér Sobotka promluvil z Bruselu. S migračním plánem B je to takto

19.02.2016 14:13

Jednotlivé plány na řešení migrační krize spolu nesoupeří. Prioritu má nyní to, aby Řecko a Turecko plnilo své závazky. Po jednání summitu Evropské unie o migraci to dnes řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Plán, který navrhuje visegrádská čtyřka (V4 – Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko), je podle něj zatím záložní. Informovala o tom ČTK.

Premiér Sobotka promluvil z Bruselu. S migračním plánem B je to takto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

„Tady není žádné soupeření plánů,“ uvedl Sobotka. „Jdeme cestou očekávání směrem k Turecku a Řecku,“ dodal. Země V4 jsou podle něj nicméně o něco skeptičtější než zbytek Evropské unie. „Proto jsme také dříve než ty ostatní země začali přemýšlet o záložním plánu,“ dodal premiér.

Země visegrádské skupiny už na pondělním summitu v Praze hovořily o plánu na zastavení migrační vlny pomocí zbudování nové schengenské hranice jižně od Maďarska.

„Myslím, že ta situace může směřovat k tomu, že ten záložní plán může být zvažován i dalšími zeměmi EU,“ uvedl dále Sobotka. Aktuální podle něj ale plán začne být až v příštích týdnech, pokud se Řecku a Turecku nepodaří snížit počty uprchlíků, kteří do Evropy přeplouvají přes Egejské moře. „Spoléháme také na operaci NATO,“ uvedl premiér.

Ke schůzce s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem, která předcházela čtvrtečnímu jednání o migraci, Sobotka řekl, že Řecko je v mimořádně obtížné situaci, proto Aténám V4 nabídla pomoc. „Stojíme o to, abychom zastavili ten proud nelegální migrace, a musíme to udělat velmi rychle a důrazně,“ dodal.

Sobotka na čtvrtečním jednání apeloval také na urychlení vzniku společné evropské pohraniční a pobřežní stráže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…