Premiér Sobotka se kvůli OKD sejde s odboráři

05.05.2016 6:02

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes kvůli situaci ve firmě OKD sejde s odboráři. Jednat spolu budou o pomoci propouštěným horníkům a dalším zaměstnancům. Seznam opatření zahrnuje například dřívější penzi pro horníky, příspěvky ke zmírnění sociálních dopadů, dávky na dojíždění za prací či rekvalifikace. Schůzky by se měli účastnit i někteří ministři.

Premiér Sobotka se kvůli OKD sejde s odboráři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před úřadem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech

Těžební firma OKD podala v úterý sama na sebe insolvenční návrh. Uvedla v něm, že dluží přes 17 miliard a má nejméně 650 věřitelů. Majetek nedosahuje ani sedmi miliard. Provoz zatím dál pokračuje. O případné insolvenci rozhodne soud. Sobotka po středečním mimořádném předsednictvu vlády uvedl, že kabinet chce přispět ke stabilizaci OKD a má zájem na postupném útlumu těžby.

Odbory vládu za postup chválí. Vítají, že se stát soustředí hlavně na pomoc zaměstnancům. Považují za ideální řešení rychlé rozhodnutí soudu. V případě insolvence firmy a převzetí insolvenčním správcem pak vidí jako možnou variantu "pacht" společnosti OKD, a to třeba státnímu podniku Diamo.

OKD má asi 9800 kmenových pracovníků, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Uzavření společnosti by mělo dopad i na lidi v navazujících profesích.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …