Premiér Sobotka se setká s kandidátem na ministra spravedlnosti Pelikánem

13.02.2015 6:27

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes setká s Robertem Pelikánem, kterého hnutí ANO navrhlo na post ministra spravedlnosti. Chce s ním projednat priority a úkoly resortu. Pětatřicetiletý Pelikán by měl nahradit rezignující Helenu Válkovou (ANO), která ve funkci skončí k 1. březnu. V současné době působí jako její náměstek pro legislativu a justici.

Premiér Sobotka se setká s kandidátem na ministra spravedlnosti Pelikánem
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

Sobotka chce, aby mu Pelikán představil koncepci řešení řady důležitých úkolů. Premiér zmínil zajištění realizace dohody vlády se soudci a žalobci ohledně jejich platů, zrychlení rozhodování soudů, dohled nad exekutory, přípravu zákona o státním zastupitelství, novelu insolvenčního zákona či reformu vězeňství.

Za současný stav resortu může i Pelikán, tvrdí opozice

Válková, která podala demisi v úterý, dlouhodobě čelila kritice kvůli skluzu legislativních prací i své personální politice. Opozice ale poukazuje na to, že za současný stav resortu nese odpovědnost i první náměstek Válkové Pelikán. Rovněž Sobotka k tomu uvedl, že Pelikán se od toho, co se na ministerstvu dělo, nemůže zcela distancovat.

Pelikán uvedl, že nabídka je pro něj velkou výzvou a že do funkce půjde s odvahou. Za prioritní úkoly ministerstva označil mimo jiné i přípravu dlouhodobé strategie justice.

S kandidátem na ministra se chce po svém návratu ze zahraniční cesty setkat i prezident Miloš Zeman. Ten bude nového šéfa resortu jmenovat, a to na návrh premiéra.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…