Premiér Sobotka se setkal s jihokorejskou prezidentkou

26.02.2015 6:14

Premiér Bohuslav Sobotka se dnes v jihokorejské metropoli Soulu setkal s prezidentkou Korejské republiky Pak Kun-hje. Nejvyšší představitelka Jižní Koreje přijala předsedu české vlády ve svém sídle v Modrém domě. Na tiskové konferenci po summitu oba představitelé oznámili uzavření dohody o strategickém partnerství mezi Českou a Korejskou republikou. Informaceo tom přináší ČTK.

Premiér Sobotka se setkal s jihokorejskou prezidentkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

"Je to první asijská země, se kterou má Česká republika takovou dohodu," uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. "Takovou dohodu nemáme s mnoha zeměmi. Máme ji s Izraelem, samozřejmě Evropská unie sama o sobě je pro nás strategickým partnerem, a pak Spojené státy," dodal.

Premiér Sobotka rovněž sdělil, že jihokorejskou prezidentku pozval k návštěvě České republiky.

Během dneška premiér s vládní delegací odletí do druhého největšího korejského města Pusanu, které se nachází na jihu Korejského poloostrova. Tam se český premiér sejde s guvernérem provincie.

V pátek si Sobotka v oblasti Pusanu prohlédne automobilový závod Hyundai a továrnu na výrobu pneumatik Nexen Tire. Tyto firmy připravují v České republice investice v objemu zhruba 27 miliard korun, díky nimž se v ČR vytvoří více než 1900 pracovních míst. Premiér se podívá i do strojírenského závodu společnosti Doosan Industries, která v roce 2009 koupila plzeňskou Škodu Power, jež je nyní jedním z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…