Premiér Sobotka vystoupil v ČT: Já bych pana prezidenta opravil...

25.08.2016 22:40

Ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize popsal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) své dojmy z rozmluvy s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Diváky ujišťoval, že se změnila v EU nálada a nebudeme přehlasováváni kvůli kvótám. Zmínil také sankce vůči Rusku a slabost, kterou si nesmíme dovolit.

Premiér Sobotka vystoupil v ČT: Já bych pana prezidenta opravil...
Foto: archiv
Popisek: Angela Merkelová a Bohuslav Sobotka

„Paní Merkelová byla demokraticky zvolena a to opakovaně v německých volbách. V Evropě má Německo důležitou pozici, což je dáno jeho ekonomikou, ale také stabilitou německého politického systému,“ podotkl předseda vlády Sobotka.

S Merkelovou prý i tentokrát debatoval o migraci. Nebylo to poprvé, takže kancléřka věděla, co v Praze uslyší. „My prostě nechceme, aby se pravomoci azylové politiky přenášely na celoevropskou úroveň. Jsme pro to, aby každá země pomáhala podle svých možností. Ale musím říci, že nás v tuto chvíli vice věcí spojuje, než rozděluje,“ doplnil premiér.

Pokud jde o kvóty, Sobotka dával znovu a znovu najevo, co si myslí. „Neshodujeme se v tom, jestli má mít národní vláda rozhodující slovo v tom, kolik lidí z jiné kultury do daného státu přijde,“ trval na svém. EU by se podle jeho názoru měla shodnout především na tom, jak posílí vlastní bezpečnost. Myslím si také, že dneska už nikdo nebude přicházet s tím, že bychom byli přehlasováváni. To riziko po Brexitu velmi výrazně kleslo, je tu spíše snaha hledat to, co nás spojuje.

Za podstatné považuje premiér také debaty o další budoucnosti EU po Brexitu a pak bilaterální dohody, např. o dopravním spojení Česka a Německa. V Německu se prý teď debatuje o dopravních projektech, takže přišel vhodný čas hovořit o kvalitnějším železničním spojení mezi Prahou a Berlínem.

Neukazujme Rusku slabost

Pár slov padlo také o zrušení protiruských sankcí. Ty podle Sobotky můžeme snížit, až budou naplňovány Minské dohody. Pokud je snížíme bez toho, aby byly plněny Minské dohody, tak podle premiéra ukážeme evropskou slabost a nezískáme si respekt ani u Ruska, ani u Ukrajiny. Pokud máme jako EU mít nějakou mezinárodní váhu, tak musíme postupovat maximálně jednotně. „Jen bych možná opravil pana prezidenta. Nikdo nenavrhoval zrušení sankcí. Tam byla dohoda na tom, že sankce prodloužíme o půl roku a dáme prostor Rusku a Ukrajině k jednání,“ uzavřel Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…