Premiér Sobotka žádá norskou premiérku o posouzení kauzy Michalákových

21.01.2015 14:24

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se obrátil na norskou premiérku se žádostí o důkladné posouzení případu bratrů Michalákových, které norské úřady odebraly jejich matce. Požaduje, aby norský sociální úřad či soudy rozhodovaly "objektivně s ohledem na zájmy dětí, na zájmy biologické rodiny". Norská strana zareagovala nótou. Norské úřady podle ní mají zájem v kauze přímo spolupracovat s českými. Sobotka to řekl po svém dnešním jednání s norskou velvyslankyní.

Premiér Sobotka žádá norskou premiérku o posouzení kauzy Michalákových
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

"Česká vláda a úřady jsou připraveny podniknout všechny kroky, abychom garantovali dostatečnou péči v případě, že by děti byly svěřeny do České republiky," uvedl Sobotka. Velvyslankyni předal dopis adresovaný norské premiérce. "Obrátil jsem se na premiérku s žádostí, aby věc sourozenců Michalákových byla důkladně a objektivně posouzena, aby norské soudy rozhodovaly objektivně s ohledem na zájmy dětí, na zájmy biologické rodiny," řekl předseda vlády.

Z norské strany je zájem o přímý kontakt mezi institucemi obou zemí

Podle něj norská strana začala nyní "aktivně reagovat". Norské velvyslanectví vydalo v úterý prohlášení, velvyslankyně dnes Sobotkovi předala nótu norského ministerstva zahraničí. "Je zájem z norské strany, aby došlo k přímému kontaktu mezi norským krajským sociálním výborem a brněnským úřadem pro mezinárodně právní ochranu dětí, k přímému propojení a předání informací," dodal Sobotka.

Velvyslankyni "vyjádřil znepokojení" nad tím, že by se Eva Michaláková měla se svými dětmi stýkat méně než dosud. Po jejím úterním jednání s norskými sociálními pracovníky se totiž dvouhodinové schůzky dvakrát ročně zkrátily na patnáctiminutová setkání. Děti na nich ale mohou zůstat se svou matkou déle, pokud budou chtít.

Česká strana musí vyčkat na rozhodnutí norských úřadů a soudu

Podle Sobotky jsou na tahu nyní norské úřady a soud, česká strana musí na jejich rozhodnutí vyčkat. Michaláková požádala v Norsku o přezkoumání svého případu a o svěření synů do péče. "Podnikli jsme už všechny kroky proto, aby norská vláda a úřady věděly, že české úřady celou věc pečlivě sledují a jsou připraveny poskytnout maximální součinnost, pokud jde o možné předání péče o děti sem do ČR," dodal premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…