Premiér Sobotka zahájí bilanční návštěvy resortů na kultuře

08.07.2014 6:22

Bilanční návštěvy vládních resortů zahájí dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Ministerstvu kultury. S ministrem Danielem Hermanem (KDU-ČSL) chce mluvit zejména o ekonomické situaci resortu, jeho rozpočtu a o tom, jak kultura plní plány, které si vláda v této oblasti dala. V tomto týdnu má premiér navštívit také ministerstva dopravy a školství.

Premiér Sobotka zahájí bilanční návštěvy resortů na kultuře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Premiér nedávno ministru kultury vytkl, že je při shánění peněz pro svůj resort málo aktivní. V návrhu rozpočtu na příští rok, který byl zveřejněn před několika týdny, měla mít kultura asi o miliardu, tedy o desetinu méně než letos. Ministerstvo kultury poté upozornilo své příspěvkové organizace, že by onu desetinu měly ušetřit na provozu včetně platů.

Později ale Herman řekl, že se mu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) podařilo částku na platy - přibližně 112 milionů - do rozpočtu na příští rok vrátit. V neděli Herman uvedl, že rozpočet jeho resortu bude v roce 2015 vyšší než letos.

Rozpočet na kulturu zahrnuje i peníze pro církve

V programovém prohlášení vlády se zmiňuje záměr přibližovat Česko postupně evropskému standardu výší jednoho procenta ze státního rozpočtu na oblast kultury. K takové snaze se české vlády zavazují dlouhodobě, od konce 90. let je ale tento podíl maximálně 0,8 procenta, přičemž jsou do něj započítány i výdaje na církve.

Ty do přijetí zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi činily asi 1,5 miliardy ročně. Od loňského roku je součástí rozpočtu MK také částka odpovídající roční splátce finančních náhrad, jež je součástí restitucí, tedy asi dvě miliardy. Letošní téměř desetimiliardový rozpočet kultury tak zahrnuje 3,5 miliardy pro církve, což je více než třetina celkové částky.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…