Premiér bude jednat s kraji o financování růstu mezd řidičů

17.01.2017 6:19

Navýšení mezd řidičů linkových autobusů a jeho financování dnes projedná premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se zástupci hejtmanů. Vláda loni rozhodla o růstu mezd řidičů autobusů zhruba o třetinu od letošního ledna a kraje hledají způsob, jak zapracovat navýšení do smluv s dopravci a najít desítky milionů korun potřebné pro růst mezd. Protože zvýšení minimálních mezd prosadila vláda, chtějí kraje získat od státu příspěvky na dorovnání plateb pro autobusové dopravce.

Premiér bude jednat s kraji o financování růstu mezd řidičů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

S předsedou vlády bude jménem Asociace krajů hovořit například Oldřich Bubeníček (KSČM), hejtman Ústeckého kraje, kde kvůli nejasné situaci kolem zvyšování mezd hrozí stávka řidičů. Dopravci v regionu podle odborářů nemají na zvýšení mezd peníze. Kraj sice peníze má, ale hledá legální cestu, jak platby na mzdy navýšit. Úpravy smluv s dopravci proto nechá posoudit Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Se Sobotkou budou jednat také jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Řidiči linkových autobusů proti nízkým mzdám protestují od října 2015. Od začátku letošního roku vláda zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Řidičům by se rovněž měl zvýšit příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 korun na hodinu na 88 Kč nebo jim byl nově zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za práci v náročném prostředí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…