Premiér nečeká, že by prezident jmenování nového ministra zdržoval

05.06.2015 9:33

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nečeká, že by prezident Miloš Zeman zdržoval jmenování nového ministra školství. Vítá výsledky čtvrteční schůzky, na níž hlava státu slíbila, že vyhoví návrhu na odvolání současného ministra Marcela Chládka (ČSSD). O schopnostech nového kandidáta, kterého dnes představí prezidentovi, Sobotka nepochybuje. Řekl to novinářům při příchodu na grémium ČSSD. To jeho návrh jednoznačně podpořilo.

Premiér nečeká, že by prezident jmenování nového ministra zdržoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Ty věci se odehrají tak, že já se nejprve sejdu s panem prezidentem, budu informovat o svém návrhu. Ty další kroky už jsou na prezidentu republiky, ale nepředpokládám, že by mělo dojít k nějakým odkladům nebo k nějakému zdržování,“ uvedl Sobotka. „Předpokládám, že budeme s panem prezidentem mluvit i o termínu, kdy by se to jmenování mohlo odehrát,“ řekl také.

O kvalitě navrženého kandidáta Sobotka nepochybuje

Jméno svého kandidáta nesdělil, ale podle informací ČTK jím nejspíše bude náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová. O kvalitě osobnosti, kterou zvolil, nemá pochyb. „Já nepochybuji o schopnostech kandidátů, které si vybírám na důležité pozice, a samozřejmě to rozhodnutí jsem učinil po zralé úvaze,“ poznamenal.

Další ženu ve vládě by členové nejužšího vedení ČSSD viděli rádi. „Určitě bych přivítala další ženu ve vládě, protože je vždycky lepší, když ten kolektiv je namíchaný,“ řekla dnes ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Podobně reagovala i místopředsedkyně sociálních demokratů Lenka Teska Arnoštová. Také ministr vnitra Milan Chovanec by v kabinetu další ženu uvítal.

Zeman se chce s kandidátem na post ministra osobně setkat

Kandidáta na ministerský post na dnešní jednání špiček ČSSD, ani schůzku s prezidentem Sobotka nepozval. Zeman už dříve uvedl, že se s kandidátem bude chtít osobně setkat.

Ve čtvrtek se prezident sešel s Chládkem, kterého prý sice nejprve nechtěl odvolat, posléze ale na ministrovo naléhání ustoupil, sdělil Chládek. Odvolání navrhl na konci minulého týdne Sobotka v souvislosti s údajnou šikanou zaměstnanců na úřadu. Chládek, který šikanu popírá, podle předsedy vlády už nesplňuje přísné nároky na výkon funkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…