Premiér nechce zpochybňovat práci policie, hájí Černochová svého předsedu

21.06.2012 19:02

Poslankyně Jana Černochová (ODS) se chtěla z pozice zákonodárce zúčastnit jednání mandátového a imunitního výboru o otázce vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání a byla velmi rozladěna, když jí to nebylo umožněno. Proč se chtěla účastnit uzavřeného jednání výboru, kam mají přístup jen jeho členové a předem pozvání účastníci? Právě to se pokoušela vysvětlit ve čtvrtečním Interview ČT24 České televize.

Premiér nechce zpochybňovat práci policie, hájí Černochová svého předsedu
Foto: janacernochova.cz
Popisek: Jana Černochová z ODS

Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD), který je členem mandátového a imunitního výboru označil chování Černochové přímo za skandální a podivoval se nad tím, proč se na uzavřené jednání „dobývala“. Pokud by prý zákonodárci chtěli, aby se ho směl účastnit jakýkoli poslanec, rozhodli by se ho vyhlásit za otevřené. Černochová to ale vidí jinak.

Vynášení informací z výboru je nepřijatelné

„Protože jsem se domnívala, že ze zákona, z jednacího řádu poslanecké sněmovny i z ústavy toto právo mám. Domnívám se, že pokud je něco neveřejné, tak to znamená, že tam nesmí chodit veřejnost, ale člen sněmovny v tu chvíli nepředstavuje pouze veřejnost,“ shrnuje poslankyně s poukazem na to, že jí dala za pravdu celá řada právníků.

Černochové se chce napřed zkusit s kolegy domluvit a teprve pokud zjistí, že nebudou vstřícní, zváží další právní kroky. Zákon ji umožnuje např. podání ústavní stížnosti.

Poslankyně se dále podivila nad tím, jak někteří poslanci vynášejí informace z jednání o případu Davida Ratha, přičemž případ exministryně Parkanové považuje za komplikovanější, proto usilovala o získání dalších informací. V pořadu však také uvedla, že bude hlasovat pro vydání, pokud se ujistí, že případ nemá žádné politické pozadí. Před konečným rozhodnutím chce také vyslechnout stanovisko samotné Parkanové, která se prozatím nechce do médií vyjadřovat.

Ve sněmovně není dobrá atmosféra

Jednoznačně se pak postavila za svého stranického předsedu a premiéra Petra Nečase, když prohlásila, že nevyvíjel nepatřičný tlak na policii. Tento dojem vyvolává především média tím, že některé premiérovi věty vytrhávají z kontextu.

Domnívám se, že nešlo o tlak na policii, i když to byla vyjádření poněkud ostřejší, ale až si občané přehrají záznam premiérovy reakce na zatím nefungujících stránkách sněmovny, myslím, že dospějí ke stejnému závěru. Média totiž podle Černochové vytrhávají Nečasův výrok z celkového kontextu.

V závěru pořadu přišla řeč i na to, jaká atmosféra panuje ve sněmovně po té, co policie krátce po sobě požádal o vydání několika poslanců. Zatímco podle Tejce ve sněmovně stísněná atmosféra nepanuje, tak podle Černochové je tomu trochu jinak. V dolní komoře to podle poslankyně není právě nejveselejší. Nedomnívá se však, že by v tuto chvíli obavy projevovala přednostně ODS pod vlivem kauzy ProMoPro ministra Alexandra Vondry (ODS). Média totiž spekulují o tom, že Vondra by mohl být dalším zákonodárcem, o kterého policie požádá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…