Premiér pěkně kecá, udeřil na ČT Gazdík. Komentátorka pak varovala, že to u nás začíná připomínat Ukrajinu

25.01.2017 23:00

Lidé mají za to, že se v jejich zemi notně zhoršila korupční situace. Občané se podle všeho domnívají, že mor korupce prorostl i do nejvyšších pater politiky. Pokud je to opravdu tak zlé, co s tím? Ve středečních Událostech, komentářích ČT o tom diskutovali Petr Gazdík (STAN), Radek Vondráček (ANO), ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka a komentátorka serveru Echo24.cz Lenka Zlámalová.

Premiér pěkně kecá, udeřil na ČT Gazdík. Komentátorka pak varovala, že to u nás začíná připomínat Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vondráček byl podle vlastních slov hodnocením překvapen. „Předpokládal jsem, že si po té legislativní smršti ještě polepšíme,“ přiznal host z hnutí ANO. Gazdík obratem připomněl kauzu Davida Ratha, kde byl chycen se sedmi miliony v krabici a trvá roky, než padne konkrétní verdikt. Pak se nelze divit, že mají lidé pocit, že je to v Česku s korupcí horší.

Moderátor Daniel Takáč okamžitě připomněl, že podezření z korupce čelí i liberecký hejtman Martin Půta z hnutí Starostů. Gazdík se okamžitě bránil, Martin Půta zatím ani nedostal možnost prokázat svou nevinu, což prý Gazdíka trápí. Martinu Putnovi prý věří, že se korupčního jednání nedopustil.

Tím ovšem Gazdík zdaleka neskončil. Posléze si kopl do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Pan premiér pěkně kecá. Nemyslím si, že vláda snížila korupci. Některé protikorupční zákony byly schváleny. Ve shodě s opozicí byl schválen zákon o registru smluv, ale ty zákony jsou často nedotažené, mnozí koaliční poslanci se tento zákon snaží vykostit,“ udeřil Gazdík. Stejně tak se podle předsedy STAN nepodařilo odpolitizovat státní správu. Zákon o státní službě sice máme, ale ve skutečnosti betonuje úřednictvo na svých místech. Koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL přijímá kvanta nových úředníků, posteskl si Gazdík. A předseda vlády Sobotka je na Úřadu vlády přímo přeborníkem.

Kromě toho ministr financí rozhoduje o dotacích, které dostávají i jeho firmy, což může ještě zhoršit vnímání korupce v Česku. Vondráček však svého stranického šéfa důrazně hájil. „I když něco tisíckrát zopakujete, tak ještě neznamená, že to je pravda,“ vpálil Vondráček. Gazdík si však trval na svém. „Toto je evidentní střet zájmů,“ konstatoval Gazdík s tím, že bylo třeba přijmout novelu zákona o střetu zájmů, která se zdaleka netýká jen pana Babiše.

Komentátorka Lenka Zlámalová pak Babiše „mlátila“ svými argumenty hlava nehlava. „Lidé zjevně vnímají, že je korupce víc, a já s tím souhlasím. To, jak o tom informujete vy, to je zastaralý pohled z roku 2013. Dnes jsou vykolejená média, která na to neupozorňují. Andrej Babiš má nesrovnalosti v příjmech, upozornil na to dokonce sám hned ve dvou denících a skoro nikdo si toho nevšímá... To připomíná stav, který panuje na Ukrajině,“ varovala novinářka.

Přijímání desítek zákonů je úplně na nic, hřímala Zlámalová

„Řešení této situace mají v rukou voliči. Pokud jim to nevadí, tak cesta ven neexistuje. To, že přijmeme desítky zákonů, je úplně na nic, když je nebudeme vymáhat,“ hřímala dál dáma. „Ukázalo se, že skutečně oslabila i média. Já si myslím, že jak opozice, tak média jsou v tuto chvíli velmi slabá,“ zaznělo z úst Zlámalové. Ještě před několika lety média dokázala položit politiky. Poukázala např. na kauzu exministra dopravy Věcí veřejných Víta Bárty.

Ondráčka dal své kolegyni v diskusi do velké míry za pravdu. V Česku se prý často řeší různé pseudoproblémy, které mají zakrýt problémy skutečné. Ty skutečné korupční problémy řeší např. v pobaltských státech. Česko jaksi zaspalo.

Zlámalová celou diskusi uzavřela varováním, že lidé citlivější vnímají korupci v okamžiku, kdy se ekonomice nedaří. Jenže české ekonomice už se nějaký čas daří dobře, ale lidé přesto mají pocit, že je to s korupcí v této republice zlé. Zlámalová to považuje za hrozivé varování.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…