Premiér tvrdí, že vše funguje a Česká republika zvládá celou situaci dobře. To ale není pravda, míní Stanjura

19.01.2021 15:54

Expertní AntiCovid tým opozičních KDU-ČSL, ODS a TOP 09 představuje konkrétní návrhy na řešení současné krize. Dnes navrhují ve Sněmovně mimořádný bod k očkování a žádají po vládě, aby vysvětlila všechny nesrovnalosti a začala být transparentní. ODS na svých facebookových stránkách představila další návrhy, které by měly být prosazeny.

Premiér tvrdí, že vše funguje a Česká republika zvládá celou situaci dobře. To ale není pravda, míní Stanjura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

„Očkovací strategie nefunguje, očkovací systém kolabuje, čekárny jsou přeplněné a termín kompletní proočkovanosti je v nedohlednu. ODS žádá vládu o informaci, do kdy budou naočkovány rizikové skupiny. Požadujeme zveřejnění počtu očkovaných osob, zveřejnění smluv s dodavateli vakcín a aby byl systém očkování dostupný pro všechny,“ stojí v tiskové zprávě ODS. 
 
Mimo jiné navrhují zrychlení a zpřehlednění kompenzací pro živnostníky, kterým vláda zavřela živobytí, transparentní a pravidelné informování o počtech očkovaných, vysvětlení a napravení chyb z počátku registrace na očkování a odpuštění odvodů pro živnostníky. 
 

Anketa

Zachrání nás vakcína proti covidu-19?

27%
73%
hlasovalo: 10416 lidí
 
Posledním návrhem je uvolnění celého maloobchodu nejen dle sortimentu, protože dle ODS nejsou důkazy, že by tam docházelo k přenosu viru. To by samozřejmě proběhlo za přísných pravidel hygieny a rozestupů. 
 
„Vývoj vakcíny je první část úkolu, v druhé části je nutné dostat vakcínu k co nejvíce lidem v co nejkratším čase. A právě zde vláda ČR bohužel selhává. Většina z nás má kolem sebe někoho, kdo se neúspěšně snažil přihlásit k očkování. Viděli jsme záběry z přeplněných čekáren nebo příběh seniorky, která jela zbytečně 30 km na očkování, které nakonec neproběhlo. I přesto pan premiér tvrdí, že vše funguje a Česká republika zvládá celou situaci dobře. To ale není pravda. Všichni vidíme, že očkovací strategie nefunguje a my požadujeme vysvětlení od vlády proč. Chceme vědět, do kdy budou naočkované rizikové skupiny, chceme mít dostupné veškeré informace, systém očkování musí být dostupný pro všechny věkové kategorie. K dispozici by měl být přehled distribuce vakcín po ČR, online přehled o počtu očkovaných a zveřejněné smlouvy s firmami stran dodávek vakcín. Premiér by také měl přiznat, že není možné zvládnout naočkovat všechny občany do února,“ dodává předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…