Premiér uvedl první ministry do úřadů. Babiše, Bělobrádka a Dienstbiera

29.01.2014 18:40

Ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl do úřadů ministry pro lidská práva a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera (ČSSD) a pro vědu a inovace Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Jako ministři bez portfeje budou oba úřadovat ve Strakově akademii.

Premiér uvedl první ministry do úřadů. Babiše, Bělobrádka a Dienstbiera
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka při senátní kampani v Otrokovicích

Vláda dnes zároveň jmenovala Bělobrádka předsedou vládní Rady pro vědu, výzkum a inovace (RVVI), Dienstbier je předsedou Legislativní rady vlády.

Bělobrádek ocenil, že vláda zasedala „krátce a svižně". K jeho prioritám patří bezpečnost a kvalita potravin, podpora rodin s dětmi, vymahatelnost práva a funkčnosti státní správy, která je jednou z největších podmínek pro ekonomický růst v ČR.

Dienstbier představil priority svého úřadu

Dienstbier chce nejvíc času ve funkci věnovat řešení problematiky sociálního vyloučení. Zabývat se bude také opatřeními k prosazení rovných šancí pro muže a ženy. ČTK už dřív řekl, že by rád prosadil třeba uzákonění nároku dětí na místo ve školce, aby do práce mohli chodit oba rodiče. Chtěl by také stažení české výjimky z charty EU.

Cestou k prosperitě státu jsou podle Bělobrádka ale také inovace, výzkum a vývoj a sepětí vědy a průmyslu v některých oblastech. Vzorem může být podle něj Německo. „Je to počet patentů, počet licencí. Je to otázka aplikovaného a základního výzkumu, který má správný poměr, a otázka kvalitního vzdělávání a kvalitní pracovní síly," uvedl s tím, že se musí investovat i do kvalitního vzdělání.

V uplynulých dnech se setkal s některými členy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), má podle svých slov za sebou schůzky s mnoha akademiky a předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem i vedením Grantové a Technologické agentury i zástupci průmyslu. Ve čtvrtek a pátek se chystá do Brna na setkání se zástupci tamních vysokých škol.

Dienstbier považuje propojení svých dvou agend - legislativy a lidských práv - za „docela šťastné spojení". Plánuje sjednotit znovu agendu lidských práv a rovných příležitostí pod svůj úřad. Někdejší Nečasova vláda část odsunula z Úřadu vlády na Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Hned v pondělí se chystá Dienstbier vládě předložit seznam zákonů, které sice Rusnokův kabinet schválil a poslal do sněmovny, ale v nichž noví ministři nechtějí pokračovat a stáhnou je. Poté bude pracovat na legislativním plánu vlády.

Sobotkovu vládu dnes jmenoval prezident Miloš Zeman. Kabinet se následně sešel ke svému prvnímu zasedání. Sobotka poté rovněž uvedl do funkce ministra financí Andreje Babiše (ANO). Další členy vlády uvede ve čtvrtek a v pátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…