Premiéra v Lánech naštval novinář: Je to džihád proti Babišovi, od rána do večera. Pirátské struktury a nemocný udavač

26.04.2021 21:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí večer odpovídal na dotazy mediálních zástupců týkající se závěrečné zprávy auditu Evropské komise k jeho střetu zájmů. Zopakoval své stanovisko, že audit je účelový. Pirátské struktury v Evropské komisi se prý snaží ovlivnit auditem ohledně střetu zájmů volby. V europarlamentu je možné sledovat „džihád proti Babišovi“.

Premiéra v Lánech naštval novinář: Je to džihád proti Babišovi, od rána do večera. Pirátské struktury a nemocný udavač
Foto: Screen vysílání ČT
Popisek: Andrej Babiš po návštěvě prezidenta v Lánech

Anketa

Byl prezident Zeman k moderátorce Primy Tománkové hrubý?

7%
90%
hlasovalo: 21732 lidí

Do varu předsedu vlády dostaly dotazy ohledně dotací pro Agrofert.

„Pane redaktore, vy zase pokračujete v dezinformacích. Chápu, že ten váš server je na to nastavený,“ rozčílil se na novináře Seznam Zpráv, který chtěl upřesnit nejasnosti ohledně toho, zda v Česku byly, či nebyly Agrofertu proplaceny peníze z evropských projektů, kde koncern žádal o stovky milionů, z prostředků českého státního rozpočtu. Případně zda je Česko bude vyžadovat od Agrofertu zpět a o jakou půjde přesně částku.

„Žadné peníze nebude nikdo vracet. Jde o to, že tu máme právní problém, a to je v interpretaci českého zákona lex Babiš. Na tom základě jsem svou bývalou firmu vložil do svěřenských fondů,“ zdůraznil premiér na tiskové konferenci po schůzce s prezidentem v Lánech.

V europarlamentu nyní podle jeho slov probíhá ze strany části poslanců „džihád proti Babišovi“. „Teď samozřejmě vidíme v Evropském parlamentu české poslance za TOP 09 a KDU-ČSL, kteří bojují proti zájmům České republiky ve jménu džihádu proti Babišovi,“ pokračoval premiér.

Jde podle něj o účelovou manipulaci celého auditu. „Je to interpretace právní a nějaký auditoři organizovaní na základě udání Pirátů nemají co vykládat české zákony. To má vykládat český soud a česká justice,“ poznamenal.

Znovu se opřel do Seznam Zpráv, že s blížícími se volbami rozjely kampaň Antibabiš. „Takže nikdo nic vracet nebude. Je to nesmysl. Opakovaně jsem to odmítl. Vrací se to ale ve vlnách. Budou volby, takže chápu, že váš server, který je známý tím, že vysílá antibabišovské informace od rána do večera, často lže,“ konstatoval.

Trvá si na svém vyjádření, že struktury v Evropské komisi se snaží ovlivnit volby auditem ohledně střetu zájmů. „Ty struktury jsou pirátské struktury. To je ten člověk, který udal Českou republiku na audit na MMR, a co stálo naše daňové poplatníky 800 milionů, na základě toho jsem ho vyhodil, protože je nemocný. Je to nemocný udavač,“ pokračoval ministerský předseda.

„Bylo by dobré, aby naši europoslanci, kteří štvou proti mně pod rouškou EPP, si byli vědomi toho, že jde o principiální problém, dotace byly vyplacené podle pravidel,“ zdůraznil opakovaně, že zde žádný střet zájmů nebyl.

Závěrem redaktorka České televize znovu vznesla dotaz, zda koncern Agrofert nemá vrátit státu peníze v případě, že Česko vyplatilo koncernu Agrofert peníze, které následně nedostalo proplacené z evropských peněz. „Tak paní redaktorko, vaši editoři vám stále píší nesmyslné otázky. Tak ještě jednou. Dotace, na které jsem nikdy neměl vliv, se vyplácí podle pravidel. Česká republika se musí bránit. Není možné, aby auditoři objednaní na základě udání vykládali český zákon. Tady nejde o Babiše, tady jde o princip,“ uzavřel premiér.

Konečné výsledky auditu Evropské komise ke vlivu Babiše na holding Agrofert, který premiér dříve vlastnil, se objevily koncem minulého týdne. V roce 2017 Babiš vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem do svěřenských fondů. Podle závěrečné zprávy auditu, kterou Komise zveřejnila v pátek, ale Babiš fondy ovládá, a je tak ve střetu zájmů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…