Přemluv voliče Babiše, Zemana a komunistů, ať volí kohokoliv jiného. Na Václaváku vlály rudé trenýrky a agitovali Drahoš i Hilšer

17.05.2017 20:19

Václavské náměstí po týdnu zažilo další mohutnou demonstraci, byť je třeba přiznat, že není snadné odhadnout, kolik lidí na další kolo demonstrací s názvem „Proč? Proto“ dorazilo. Dá se říci, že přišlo několik tisíc lidí. Na akci nechyběly transparenty namířené proti Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. Mezi demonstranty zavítali také prezidentští kandidáti Jiří Drahoš či Marek Hilšer.

Přemluv voliče Babiše, Zemana a komunistů, ať volí kohokoliv jiného. Na Václaváku vlály rudé trenýrky a agitovali Drahoš i Hilšer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti Andreji Babišovi nazvaná Proč? Proto!

Na Václavském náměstí v Praze, ale i v dalších městech České republiky se znovu konají demonstrace nazvané „Proč? Proto“. Stejně jako minulou středu jde o demonstrace namířené proti šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který nechal v několika denících uveřejnit inzerát nazvaný „Proč?“. Snažil se v inzerátu naznačit, že je umlčován. Demonstranti mu před týdnem i dnes dávají najevo, že mu nevěří.

Stejně tak demonstranti dávají najevo, že nevěří prezidentovi Miloši Zemanovi, který podle jejich názoru nectí ústavu jako základní zákon státu.  

Na akci v Praze nechyběl např. názorný transparent v podobě listu s nápisem „demokracie“. Tento list okusovaly housenky pojmenované Zeman, Trump nebo Fico.

Na demonstraci vystoupil např. hudebník Kryštof Michal ze skupiny Support Lesbiens, který předstoupil před shromážděné demonstranty na Václavském náměstí a požádal je o jednu „drobnost“. Všichni protestující by měli vyrazit mezi lidi, najít jednoho voliče Miloše Zemana, jednoho voliče Andreje Babiše a jednoho voliče komunistů. Tuto nalezenou trojici by posléze měli přesvědčit, ať si svobodně volí, koho chtějí, ale ne Miloše Zemana, Andreje Babiše a komunisty, protože ti pošlapávají demokracii v naší zemi, a tím nám všem škodí. 

Na náměstí rezonovalo heslo „Babiše do koše“ a nechyběla celá řada transparentů namířených proti šéfovi hnutí ANO. Jedním takovým transparentem se pochlubila místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Nesla si transparent, na němž byl šéf hnutí ANO zpodobněn jako Jánošík, ovšem s heslem „Bohatým bral a chudým mával“. Z politiků nebyla Pekarová zdaleka jediná. Dorazil také její stranický kolega Michal Kučera nebo zástupci Zelených.   

V obrovském davu na Václavském náměstí vlálo několik červených trenek. Objevily se zde také stánky prezidentských kandidátů. Ačkoli je prezidentský kandidát Michal Horáček přesvědčen, že už má potřebných padesát tisíc podpisů voličů, jeho realizační tým podpisy dál shání.

Na demonstraci dorazil také mladý prezidentský kandidát, lékař a aktivista Marek Hilšer. Stál poblíž svého petičního stánku a přesvědčoval voliče, že by měli dát podpis právě jemu. Reprezentuje totiž generaci, která už neteskní po frontách na banány za časech komunistů. Hilšer chce být prezidentem, který bude hledět do budoucnosti a bude usilovat o transparentní politiku.

Na demonstraci se objevil také profesor Jiří Drahoš. Také on se snažil lidi přesvědčit, že by měli dát hlas právě jemu. „Přežil jsem pět vlád a pět premiérů,“ argumentoval jedné dámě kupříkladu. Prezident by podle jeho názoru měl vést dialog a on je k tomu připraven.  

Po sedmé hodině večer se demonstrace v Praze pomalu blížila ke svému závěru. Protestní akce proběhla znovu také v Brně, Liberci, Olomouci a Českých Budějovicích.

Když akce na Václavském náměstí skončila, většina demonstrantů se vydala z náměstí na Hrad. Když šli kolem ministerstva financí, pokoušeli se odtamtud vypískat s velkou pravděpodobností končícího ministra financí Babiše. Pískali, hrozili do ministerských oken pěstmi a volali hesla jako „Babiš ven, Babiš ven". Nechybělo ani zvonění klíči.

Nakonec protestující dorazili až k Hradu a před jeho branami vzkazovali Miloši Zemanovi, že by udělal nejlépe, kdyby už zůstal v Číně, kde je teď na státní návštěvě. Demonstranti skandovali: „Chybí nám Havel. Zůstaň v Číně!“ Chvilku to vypadalo, že dojde i na násilnější prosazování jejich názorů. Provolávání hesla „Toto není všechno“ pak jen potvrzuje skutečnost, že podobné protesty budou pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…