Přemysl Sobotka: Chtěli jsme exportovat demokracii a tím začal celý současný průšvih. Se Zemanem souhlasím

23.02.2016 19:59

Místopředseda senátu Přemysl Sobotka (ODS) v úterním Interview ČT24 litoval toho, jak se proměnila česká politika za posledních dvacet let. Následně silně zkritizoval Evropskou unii za opakovaná selhání v krizích – v krizi ekonomické i v krizi uprchlické. Měli bychom si uvědomit, že druhá krize začala nesmyslným exportem demokracie. Nakonec řekl pár slov k prezidentu Zemanovi a ohlásil konec politické dráhy v senátu.

Přemysl Sobotka: Chtěli jsme exportovat demokracii a tím začal celý současný průšvih. Se Zemanem souhlasím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka

„Jedna věc mě strašně vadí. Že ta politika zhrubla, že je strašně zkratkovitá. A že musí probíhat diskuse, že každý má právo říci svůj názor,“ poznamenal hned v úvodu. Občané však podle jeho názoru pochopí, že populismus není program, že je program potřeba. „A ten my máme,“ ujišťoval diváky.

V tuto chvíli ale máme problém. EU selhává. „Dělo se to už v řecké krizi, děje se to i v krizi uprchlické a je konečně třeba, aby nějaký politik vystoupil a jasně to popsal. To špatné řešení EU otevírá prostor pro radikály. Vzpomeňme si, jak se dostal k moci Hitler. Také začal na jednoduchých větách, ale nakonec dokázal zfanatizovat celý národ,“ varoval senátor. „Můj postoj k EU se začíná měnit.... Pokud EU zůstane prostorem s těmi čtyřmi základními svobodami, máme zůstat její součástí. Ale jestliže nám budou regulovat všechno možné, ale současně bude Brusel žít ve skleníku, v jakém žije, tak bychom se měli snažit získat na svou stranu co nejvíce států a pokusit se EU změnit,“ doplnil člen horní komory.

Všichni by si měli uvědomit, jak se celá krize zrodila. Zrodila se pokusem o import demokracie. „My víme, že importovat demokracii je nesmysl,“ doplnil senátor. První krok správným směrem byl učiněn uzavřením dohody USA a Ruska o příměří v Sýrii. Následně je třeba stabilizovat celý region. A pokud už bychom měli nějaké uprchlíky v Evropě přijímat, proti čemuž Sobotka a priori neprotestuje, musejí to podle jeho názoru být jen a pouze ti, kteří budou respektovat naše hodnoty a kulturu.

Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) nese na ministerstvo vnitra petici, ve které občané odmítají jakékoli azylové centrum na Benešovsku. „Bylo by zajímavé podívat se, kolik lidí by uprchlíky vítalo, ale zároveň říkají, že právě u nás ti uprchlíci nebudou. To je, jako když všichni vítají dálnice, ale jen v situaci, když nepovede dálnice kolem mého domu,“ přidal analogii host. Pokud se EU nezmátoží, celé to skončí tím, že každý stát bude chránit své hranice. „Já bych rád slyšel českého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a ministra obrany Martina Stropnického, kteří by měli říct: Jsme připraveni chránit vlastní hraniční přechody, ale i zelenou hranici. A nic takového jsme zatím neslyšeli,“ upozornil senátor.

Nakonec se Přemysl Sobotka vyjádřil na adresu prezidenta Zemana. „My se známe, tykáme si, takže si tu nebudu na nic hrát. Miloš Zeman před volbami sliboval, že společnost spojí, ale rozděluje ji. Pro mě je řada výroků prezidenta nepřijatelných, ale s tím, co říká o migraci, vesměs souhlasím,“ konstatoval. Za nepřijatelný považuje naopak výrok o kalašnikovu.

Nakonec prozradil, že se chystá odejít z nejvyšších pater politiky, své místo v senátu, kde sedí 20 let, už nebude obhajovat. „Já jsem se takhle rozhodl asi před měsícem... Lidé mi říkají: Odvedl jsi kus práce,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…