Přemysl Sobotka: Prezident by neměl šířit destrukci

15.02.2012 22:26

Coby prezident republiky by Přemysl Sobotka rád působil jako osoba, která spory řeší a uklidňuje, než aby je sám tvořil. Zároveň je přesvědčen, že prezident nemůže být apolitický a odvolává se na seznam kandidátů, z nichž každý má za zády nějakou stranu.

Přemysl Sobotka: Prezident by neměl šířit destrukci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

„Historicky se o mně mluví jako o „bridgemanovi“, tedy člověku, který mosty spíše staví, než boří. A právě k tomu je role prezidenta předurčená. Je hloupé z Hradu dělat destrukci,“ uvedl Sobotka v rozhovoru pro Lidové noviny.

Všeobecně předpokládaná apolitičnost hlavy státu je podle Přemysla Sobotky nereálná. „Vždy v čele země bude politik a státník. Už ze jmen kandidátů je to ostatně viditelné. Každý má za sebou podporu nějaké ze stran,“ poukázal.

Na dotaz ohledně mezinárodní finanční spolupráce Evropské unie odpověděl Sobotka Lidovým novinám velmi opatrně: „Dveře nejsou zavřeny, ale určitě bych se vstupem nepospíchal. Vyrovnaný rozpočet je prioritou už řadu let a porušovalo se to. Nedá se na tom teď stavět nutnost, proč se připojovat k paktu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…