Přemysl Sobotka ke stíhání senátora Pešáka: Policie si velmi osobitým způsobem vykládá zákony

06.11.2014 20:02

Horní komora se bude žádostí o trestním stíhání senátora ODS Milana Pešáka zabývat asi nejdříve až koncem roku. Případ musí nejprve projednat mandátový a imunitní výbor v novém složení, které bude ustaveno 19. listopadu. Policie chce Pešáka stíhat za to, že se před čtyřmi lety jako tehdejší zastupitel Prahy 11 podílel na údajně nevýhodném prodeji pozemků městské části. Senátor vinu odmítá.

Přemysl Sobotka ke stíhání senátora Pešáka: Policie si velmi osobitým způsobem vykládá zákony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Milan Pešák (vlevo)

Nesouhlas s postupem policie dnes vyjádřil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). "Hlasování v zastupitelstvu nemůže být v žádném případě trestným činem," uvedl v prohlášení zaslaném médiím. Podle něj si policie "velmi osobitým způsobem vykládá zákony" a její postupy ohrožují podstatu zastupitelské demokracie.

Také předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) se pozastavil nad tím, že policie chce stíhat zastupitele kvůli jeho hlasování. Pešákův případ ale podrobněji komentovat nechtěl do doby, než se seznámí s jeho obviněním.

Podobný případ řešil Senát loni v říjnu

Pešák se podle policie společně s dalšími 39 zastupiteli v roce 2010 podílel na nevýhodném prodeji pozemků v pražských Roztylech a parcel v okolí ulice Stříbrzkého. Policie případ vyšetřuje pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku, kdy škoda byla předběžně vyčíslena na zhruba 20 milionů korun, řekl ve středu České televizi mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Senátor televizi ve středu řekl, že se cítí obviněním šikanován za svá politická rozhodnutí.

Podobný případ řešil Senát loni v říjnu. Tehdy odmítl vydat bývalou primátorku Frýdku-Místku Evu Richtrovou (ČSSD). Policie ji chtěla stíhat za to, že spolu s radními před čtyřmi lety schválila údajně předražené zakázky na hloubení a čištění příkopů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…