Přemysl Sobotka narovinu: Babiš mluvívá jako Stalin a Hitler, ale žumpa se jednou naplní

12.04.2015 9:26

Z PROFILŮ Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) odpověděl na řadu dotazů čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Komentoval počínání Ruska a nijak nezastíral, že má obrovské obavy z činů prezidenta Ruské federace Vladimira Putina a jeho suity. Pár slov poznamenal na adresu prezidenta Zemana a velmi ostře se vymezil proti Andreji Babišovi, kterého srovnával s Hitlerem a Stalinem.

Přemysl Sobotka narovinu: Babiš mluvívá jako Stalin a Hitler, ale žumpa se jednou naplní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka

Když prezident Miloš Zeman ve velikonočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že velvyslanec USA Andrew Schapiro má dveře na Hrad zavřené, první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) jasně řekl, že do horní komory má Schapiro dveře vždy otevřené. Od čtenářky, paní Vilmy, si za to ale vysloužil velmi ostrá slova.

„Pane 1. místopředsedo Senátu, absolvente VUML. Za komunistů jste vystudoval medicínu, žádný disident jste tedy nebyl, naopak. Od roku 1996 jste obsadil Senát, kde sedíte dodnes. Kdo vás tam volí, netuším. V přímých volbách prezidenta jste od občanů získal 2,46 %, tedy mizivou podporu. Nepodpořila vás ani vaše partaj ODS, zřejmě ví, proč. Přesto otevíráte dveře do Senátu zástupci země, která vraždí po světě statisíce dětí. Kdo vám na to dal právo? A kdo vám dal právo kritizovat jednání prezidenta republiky, kterého si, na rozdíl od vás, zvolili občané této země? A poslední otázka: Co kromě šíření nenávisti a rozeštvávání společnosti svými výzvami jste pro naši zemi udělal? Za 20 let vašeho politického působení nevím vůbec o ničem. Děkuji za odpověď. Vilma D.,“ napsala čtenářka senátorovi.

Ačkoli nešlo o otázky nijak lichotivé, senátor se na ně pokusil odpovědět. „Právo na to být senátorem mi dali voliči. To znamená občané s volebním právem. Jste trochu v rozporu s vaší vstupní větou. Ano, například z pohledu komunistů nebo stalinistů jsem této zemi bezesporu posledních dvacet let škodil. Ale pokud oni to říkají, jsem si jist, že jsem dělal svoji práci demokratického politika dobře,“ věří Sobotka.

Další ze čtenářů Sobotku naopak chválí za jeho pevné postoje a prozrazuje, že ho volil v historicky první přímé volbě prezidenta. Bude kandidovat znovu? A jak vidí šance Miloše Zemana na znovuzvolení? Sobotka upozorňuje, že prezident Miloš Zeman bude hlavou státu ještě celé tři roky a o tom, zda bude znovu zvolen, rozhodnou voliči. To oni si musejí říci, zda Zeman České republice škodí nebo prospívá. A pokud jde o kandidaturu samotného Sobotky, zatím ani neví, zda a koho bude nominovat ODS, takže se nechce příliš vyjadřovat.

Babiš zabodoval i díky chybám ODS, ale žumpa se naplní

Stranou Sobotkovy pozornosti nezůstal ani šéf hnutí ANO Andrej Babiš, na němž nenechal nit suchou. Faktem je, že za vzestup miliardáře je odpovědná i ODS, ale věří, že pád současného ministra financí je nevyhnutelný.

„Vzestup hnutí ANO Andreje Babiše je způsoben částečně i chybami ODS. Stali jsme se stranou moci, a to nás nakonec poškodilo. Byť se ukazuje, že za pád Nečasovy vlády může zřejmě také nezdaněná kožená kabelka paní Nagyové. Ale věřím, že se ODS opět zvedne, má ideologii, má opět vizi a buduje jasný a zřetelný program. A pád pana Babiše je nevyhnutelný, stejně jako je jisté, že žumpa se jednoho dne exkrementy naplní. Otázka je, jak dlouho to bude trvat a jaké škody to naší společnosti způsobí,“ obává se Sobotka.

Nakonec věnuje senátor pozornost i mezinárodní situaci. Jako pamětník událostí srpna 1968 v Liberci nezastírá strach z dnešních následovníků Sovětského svazu. Tato zkušenost ho naučila, že demokracii je třeba hledat na západě, nikoli na východě. Poukazuje mimo jiné na to, že okupační síly v roce 1968 zabíjely i české občany. Nesmíme také zapomínat, že Rusko protiprávně obsadilo Krym a přiživuje válku na území cizího státu. Nedávný průjezd amerického konvoje s tím nelze srovnávat, byť jeden ze čtenářů vyjádřil obavu, zda průjezd konvoje nepředznamenává další pád české demokracie.

„Ano, také se obávám o vývoj demokracie u nás. Ale vy snad máte pocit, že kdo nestál s americkou vlajkou u cesty, má problém? To je směšné. Naši demokracii ohrožují přátelé starých totalitních komunistických pořádků, oligarchové vlastnící média a působící v politice. Snaha vytěsnit diskusi a politickou oponenturu pod záminkou řízení státu jako firmy. Víte, kdo takhle mluvil naposled? Hitler a Stalin. Jejich pohrobci jsou nebezpečím demokracie,“ napsal člen horní komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …