Přemysl Sobotka ztrácí své postavení v ODS

27.05.2013 11:24

Po třinácti letech v čele liberecké ODS půjde Přemysl Sobotka do boje o její vedení poprvé s protikandidátem. Aktuálně.cz si všímá, že dosud nezpochybnitelný lídr libereckých občanských demokratů a vlivná figura celé ODS je tak poprvé vystaven hrozbě, že o své výsadní postavení ve straně přijde.

Přemysl Sobotka ztrácí své postavení v ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

Konkurence prý Sobotkovi vyrostla přímo v domovském regionu. Aktuálně.cz připomíná některé Sobotkovy počiny, jako například, že se postavil Václavu Klausovi a později jako první zavelel k odchodu Mirka Topolánka.

V pondělí vpodvečer už ale zasedne oblastní sněm v Jablonci a právě ten se chystá nominovat na předsedu regionu zdejšího primátora Petra Beitla. "Sobotka má obrovskou zásluhu na polistopadovém politickém vývoji, nechceme ho popravovat. Situace je taková, že by mělo dojít ke generační obměně. A jemu poděkovat," říká poslanec ODS Vít Němeček, jinak také ředitel jablonecké nemocnice. Aktuálně.cz dále píše, že konečné rozhodnutí padne za tři týdny v Liberci.

Někdejší dlouholetý předseda Senátu, dnes místopředseda, nehodlá však podle serveru Aktuálně.cz vyklidit pole. "Domnívám se, že je za mnou práce nejen obecně politická, ale i v ODS," říká Přemysl Sobotka s tím, že nejde do prohrané bitvy.

Protikandidát jde do boje sebevědomě a má podporu

"Jablonecká oblast má v Libereckém kraji výjimečně dobré postavení a výsledky," vysvětluje prý svou kandidaturu Petr Beitl. Míní, že by se voličská podpora jeho buňce měla projevit i v personálním složení ve vedení liberecké ODS.

Aktuálně.cz potvrzuje, že jablonecká ODS má v poslední době skutečně navrch a jako jedna z mála organizací ODS v republice volby neprohrává a dodává, že Přemysl Sobotka se naopak něčím takovým nemůže v posledních letech prokázat. V regionu sice platil za politickou stálici, i na Liberecku ovšem ODS pod jeho vedením prohrává. Aktuálně.cz připomíná, že jako prezidentský kandidát strany utrpěl v přímé volbě drtivou prohru.

"Nevím, jestli pro to, aby přišla změna, musíme ještě prohrát další parlamentní a komunální volby. Volič nám to spočítá," říká na Sobotkovu adresu senátor za jablonecký obvod Jaroslav Zeman, který patří mezi kritiky liberecké stranické politiky.

Šance na úspěch jablonečtí straníci oslovení Aktuálně.cz odhadují padesát na padesát. "I kdybychom nakonec prohráli drtivě, volič alespoň uvidí, že je zde snaha dělat politiku jinak, než jak tomu na Liberecku bylo poslední roky," dodává Zeman.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…