Přerov se připravuje na "válku". Ulice už střeží stovky policistů

21.09.2013 13:00

Kvůli demonstraci extremistů a souběžnému shromáždění proti neonacismu v Přerově budou dnes střežit ulice města stovky policistů. Připraveny jsou pořádkové jednotky, dopravní hlídky, kriminalisté, antikonfliktní tým, koně i vrtulník. Do akce jsou zapojeni policisté ze všech okresů Olomouckého kraje i posily z okolních krajů.

Přerov se připravuje na "válku". Ulice už střeží stovky policistů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pochod radikálů v Ostravě

Novinářům to řekl velitel opatření, náměstek krajského ředitele policie pro vnější službu Libor Krejčiřík.

Zhruba dvoukilometrový pochod Přerovem mají v plánu pravicoví radikálové. Trasa vede i kolem romských lokalit. Organizátoři měli naplánován pochod přímo centrem menšinové komunity v ulicích Kojetínská a Škodova, zhatila jim to ale oprava komunikací. Policie, která nemá s obdobnými akcemi dobrou zkušenost, se na ni chystá ve stejném rozsahu jako při předchozích demonstracích.

Demonstranti se sejdou kolem 14:00 na náměstí T. G. Masaryka. Pochod by měl zhruba o hodinu později jít ulicemi Kratochvílova, Komenského, Havlíčkova, Čechova, Nádražní, Denisova, Ztracená, Svisle, Šířava, Žerotínovo náměstí a Wilsonova zpět na náměstí T. G. Masaryka.

Pochod za práva slušných občanů

Organizátoři pochod nazvali "Protest proti kriminalitě, porušování zákonů ze strany policie a za práva všech slušných občanů této země", přičemž očekávají účast zhruba stovky lidí. Podle policie by jich ale mohl být dvoj- až trojnásobek. Pochod magistrátu nahlásil Pavel Matějný, bývalý exponent Dělnické strany a nyní funkcionář nového uskupení Čeští lvi.

Policie bude dohlížet také na průběh shromáždění, které svolal občan Přerova jako "Protest proti neonacismu a za soužití bez násilí". Uskuteční se na náměstí Fr. Rasche od 14:00, očekává se účast zhruba 200 lidí. Policisté budou dohlížet na příjezd účastníků a také hlídat, aby se obě skupiny demonstrantů nedostaly k sobě, což hrozí zejména při průchodu průvodu ulicí Denisova, která je vedle náměstí Fr. Rasche.

Extremisté se naposledy procházeli Přerovem s transparenty 1. května. Do města dorazilo kolem 300 účastníků, akce se obešla bez problémů. V roce 2011 jich bylo 200 a o dva roky dříve se demonstrace účastnilo zhruba 700 lidí. Akce tehdy skončila bitkou s policií. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…