Přes rozhodnutí vlády Müllerová sKarty stále nezrušila. Prý se k tomu chystá

03.05.2013 18:32

Ministerstvo práce zatím nezastavilo vydávání sKaret, i když vláda ve čtvrtek doporučila jejich zrušení. Resort úřadům práce nenařídil, aby plastikové karty přestaly příjemcům dávek přidělovat. ČTK to dnes potvrdila mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Přes rozhodnutí vlády Müllerová sKarty stále nezrušila. Prý se k tomu chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ludmila Müllerová

 

Podle ní bude další postup záviset na výsledcích jednání s experty a s Českou spořitelnou, která systém provozuje. Podle informací ČTK by se schůzka s vedením banky měla konat hned po víkendu. Pokračující vydávání sKaret kritizuje rada postižených či opoziční ČSSD.

Müllerová neví, kdy novelu předloží

"Ministerstvo nevydalo nařízení o pozastavení vydávání sKaret," řekla Filipová. Podotkla, že sociální karty úřady vydávají podle platných zákonů. Vláda ve čtvrtek ministryni práce Ludmile Müllerové (TOP 09) doporučila, aby připravila ukončení kritizovaného projektu a intenzivně o něm začala jednat se spořitelnou. Má předložit novelu, která by systém zrušila.

Ministryně nedokázala říct, kdy návrh vládě dá. Podle její mluvčí by to mělo být co nejdříve. Záviset to ale prý bude i na výsledku jednání. Ta se rozběhla hned ve čtvrtek po rozhodnutí kabinetu. První se konalo na ministerstvu práce. S generálním ředitelem Pavlem Kysilkou by pak podle informací ČTK měla Müllerová jednat v pondělí.

Smlouva s Českou spořitelnou uzavřena do roku 2024

Projekt sKaret odstartoval loni pod vedením exministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09). Ministerstvo na systém uzavřelo s Českou spořitelnou smlouvu do roku 2024. Plastikové karty dostalo do konce dubna kolem 275 000 lidí. Automaticky mají i spořitelní účet, přes který k nim dávky putují. S sKartou pak mohou platit či vybírat peníze od státu z bankomatu. Tyto funkce využívá podle opozičního návrhu zákona o zrušení systému zhruba desetina lidí. Podle podkladů ministerstva pro vládu je to 29 procent těch, co sociální kartu mají. Většina lidí si nechává příspěvky rovnou přeposílat na své konto.

Müllerová se rušení projektu dosud bránila. Prosazovala jen jeho úpravu. Odvolávala se na smlouvu se spořitelnou. Při ukončení kontraktu se obávala sankcí. Kabinet dva její pokusy o změnu pravidel používání karet odmítl.

Podle ČSSD je smlouva neplatná

"Karty se vydávají a systém se stále rozšiřuje. Čím déle poběží, tím by mohly být kompenzace vyšší," řekl dnes ČTK stínový ministr práce za ČSSD Roman Sklenák. Pokračování vydávání karet kritizoval. Dodal, že podle právních rozborů sociálních demokratů je smlouva ministerstva se spořitelnou neplatná - nemohl ji prý uzavřít ministr či náměstek. Rozhodovat prý měla vláda.

K pozastavení distribuce sKaret vyzval ministryni sociální výbor Sněmovny. Opakovaně to žádala i Národní rada osob se zdravotním postižením. Také její šéf Václav Krása míní, že čím bude systém fungovat déle, tím budou škody pro stát vyšší. "Čím více bude vydáno karet, tím si bude Česká spořitelna moci nárokovat více peněz," řekl nedávno novinářům Krása.

Spořitelnu, podle nedávného vyjádření jejího vedení, systém stál kolem 300 milionů. Premiér před nedávnem řekl, že stát uznává, že banka měla výdaje. O kompenzacích by se tedy jednalo. Zatím je ani předseda vlády, ani ministryně nepřiblížili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláčený docent Tuleja? A což takhle proklepnout profesuru Fialy, nabízí novinářům Žantovský

11:42 Vláčený docent Tuleja? A což takhle proklepnout profesuru Fialy, nabízí novinářům Žantovský

TÝDEN V MÉDIÍCH Prezidentu Petru Pavlovi musel projev k výročí konce druhé světové války napsat člov…