Přestaňte už intervenovat na oslabení koruny, opřel se Miloš Zeman do ČNB

14.01.2015 17:06

Prezident Miloš Zeman dnes vyzval Českou národní banku (ČNB), aby už neintervenovala na oslabování koruny, česká měna by se pak podle něj měla stabilizovat. "Česká národní banka by si neměla hrát na demiurga (svrchovaného tvůrce) české ekonomiky a měla by pokud možno okamžitě zastavit intervence, které plánovala až do konce roku 2016. Tím by se podle mého názoru kurz české koruny stabilizoval,“ řekl Zeman na tiskové konferenci při návštěvě Pardubického kraje.

Přestaňte už intervenovat na oslabení koruny, opřel se Miloš Zeman do ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Koruna v posledních dnech oslabuje na několikaletá minima. Důvodem byla data o prosincové nízké inflaci, která vyvolala u investorů obavy z deflace a následné reakce České národní banky. V úterý koruna po celý den oslabovala na 28,34 Kč/EUR a 24,05 Kč/USD. Po slovech guvernéra ČNB Miroslava Singera posílila, ale dnes dopoledne začala opět oslabovat, stejně jako další regionální měny.

Singer se v úterý večer vyjádřil na svém blogu na stránkách ČNB v tom smyslu, že není nutné, aby měnová politika centrální banky rychle reagovala na pokles cen ropy nebo potravin. Centrální banka by ale podle guvernéra reagovala až na dlouhodobé deflační tlaky, které by mohly způsobit propad domácí poptávky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…