Prestižní americké noviny: Vladimir Putin možná nepřímo čelil akci FBI

09.05.2014 15:31

Ukrajinský magnát Dmytro Firtaš, kterého ve Vídni zatkla policie na žádost americké FBI kvůli obvinění z úplatkářství, se dostal na svobodu. Jeho kamarád z Ruska za něj složil kauci přesahující 170 milionů dolarů v hotovosti. Podle deníku The New York Times se možná americké úřady pokusily vytvořit falešné obvinění, aby mohly ve vazbě od Firtaše získat zákulisní informace o obchodu se zemním plynem v Rusku. USA by je pak mohly využít pro uvalení sankcí na spolupracovníky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Prestižní americké noviny: Vladimir Putin možná nepřímo čelil akci FBI
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti fašismu na Ukrajině a na podporu Ruska

Firtaš, který vlastní mezinárodní konglomerát Group DF, se nikdy netajil svým politickým vlivem. Jeho firmy podnikají v bankovnictví, energetice, zabývají se těžbou titanu nebo distribucí plynu. Měl úzké kontakty na bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.   

Informace od Firtaše mohly USA využít proti Putinovi

Magnát měl podle serveru The New York Times (NYT) podivné vazby na ruský energetický gigant Gazprom. Američané ho dlouho podezírají z toho, že má zákulisní informace o tom, jak provize z prodeje zemního plynu plynou na nejvyšší místa v Kremlu. Spojené státy by tyto informace chtěly využít, aby mohly vyvinout tlak na prezidenta Vladimira Putina kvůli ruské intervenci na Ukrajině.

Celý článek ZDE.

Americký advokát z Chicaga, který vedl vyšetřování v případu Dmytra Firtaše, odmítl, že by zadržení magnáta v březnu v Rakousku souviselo s událostmi na Ukrajině.

Díky ukrajinskému podnikateli by mohl Západ uvalit sankce na důležité lidi z okolí Vladimira Putina

Firtaš byl zadržen, protože měl zaplatit 18,5 milionu dolarů jako úplatek indickým úřadům kvůli zakázce na těžbu titanu. Podle deníku NYT tak ostatní magnáti z Ukrajiny dostali na srozuměnou, že akce proti Západu budou mít v současné vyostřené době vážné důsledky.

Americké úřady podle deníku možná doufaly, že z Firtaše dostanou informace o korupčních sítích, které po dlouhá léta ovládaly a paralyzovaly ekonomiku i politiku na Ukrajině.

Hodnota potenciálních informací od Firtaše ještě vzrostla poté, co se prohloubil spor s Ruskem a co se americké ministerstvo financí snaží vypátrat přátele Vladimira Putina, kteří by se mohli stát terčem ekonomických sankcí Západu.

FBI možná vyvíjela tlak na svědka, aby podal křivou výpověď

Magnát a jeho tým právníků ovšem poukazují na přesahování pravomocí ze strany USA. On odmítá, že by se dopouštěl korupce a že by tajně napomáhal ruským zájmům. Jeho advokáti poukazují na snahy FBI vymámit křivé svědectví z bývalého zaměstnance společnosti zabývající se těžbou titanu. Mělo se jednat o indického občana Gajendru Lala, který dlouhodobě pobývá v USA a který uprchl do Moskvy, aby se vyhnul tlaku ze strany vyšetřovatelů.

Američané prý Firtaše vyšetřují od roku 2005, kdy spolu s Gazpromem vytvořil společnost RosUkrEnergo. Ukrajinský magnát se přitom snažil zatajit svůj vlastnický podíl. Později vlastnictví vyšlo najevo, ale nikdy se nezjistilo, proč se to Firtaš snažil zatajit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…