Prestižní americký časopis: Válka na Ukrajině vůbec nemusela být. Putin stejně dostal, co potřeboval

16.09.2014 9:29

Novinář Simon Shuster popisuje ve svém textu publikovaném v prestižním americkém magazínu Time třístrannou dohodu mezi Ruskem, Ukrajinou a EU, na základě které se posouvá platnost obchodní dohody mezi Ukrajinou a EU o patnáct měsíců. Podle Shustera jde o velké vítězství Ruska, které potvrdilo jeho dominanci.

Prestižní americký časopis: Válka na Ukrajině vůbec nemusela být. Putin stejně dostal, co potřeboval
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Jste pro radikální omezení migrace do Evropy?

98%
2%
hlasovalo: 22207 lidí

„Minulý pátek proběhlo za zavřenými dveřmi jednání zástupců Ruska, Ukrajiny a EU, kteří se dohodli na odložení začátku platnosti obchodní dohody mezi Ukrajinou a Evropskou unií na rok 2016. Jednání se překvapivě účastnlo i Rusko, které tak dostalo možnost ovlivnit budoucnost svého souseda v oblasti byznysu. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso prožíval těžké chvíle na summitu v Kyjevě, kde musel toto rozhodnutí EU bránit. Hostitel summitu ukrajinský miliardář Viktor Pinčuk položil Barrosovi otázku, jestli se dalo konfliktu předejít, kdyby Západ zvolil jinou politickou strategii. Barroso odvětil, že není politický komentátor. Poté však dodal, že silná odmítavá reakce Ruska přinutila Evropu jednat pragmaticky," tlumočí reakci Barrosa Shuster. 

„Na základě této nové strategie tedy došlo ke kompromisu, kdy začne obchodní smlouva mezi Ukrajinou a EU platit až za patnáct měsíců. Ukrajina bude moci už nyní dodávat své zboží do EU bez vývozních cel, ale Evropané budou moci volný přístup na ukrajinský trh využívat až od začátku roku 2016. To je přesně to, co Rusko dlouhodobě požadovalo. Na prvním společném jednání na konci srpna se Putin nechal slyšet, že kdyby vstoupila obchodní smlouva mezi Ukrajinou a EU v platnost v plném znění okamžitě, přišlo by Rusko o tři miliardy dolarů. Putin se tehdy rozčiloval, že s Ruskem o těchto otázkách nikdo nediskutoval. Bylo nám řečeno, že nám do toho nic není, řekl tehdy rozzlobeně Putin. Obával se zejména toho, že budou evropské potraviny do Ruska ilegálně pašovány přes Ukrajinu, aniž by byly zaplaceny daně," píše Shuster. 

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

Vzhledem k více než 2000 obětem válečného konfliktu na Ukrajině se tato Putinova stížnost nezdá příliš závažnou. Potvrzuje však klíčový fakt, že Rusko se nehodlá vzdát Ukrajiny coby sféry svého vlivu. Putin to ostatně naznačil již v březnu, když přikročil k anexi Krymu. „Nedovolíme, aby se Západ usadil přímo na našem dvorku, tedy na území, které z historického hlediska patří Rusku.“ Následné zhoršení vztahů mezi Západem a Ruskem vzniklo na základě odmítání Evropy uznat pojmy jako „historické území“ či geopolitické „dvorky“. To se však změnilo na konci minulého týdne. Barroso připustil, že vměšování Moskvy do procesu příjimání obchodní smlouvy bylo dlouho odmítáno. „Připouštím, že přizváním Ruska k těmto jednáním je jistým způsobem vyslovení souhlasu ze strany EU o existenci sfér vlivu a může teoreticky znamenat jisté omezení suverenity Ukrajiny," připustil Barroso.

„Barroso to řekl otevřeně a natvrdo. Pouhý den po uzavření této třístranné dohody rezignoval ukrajinský náměstek ministra zahraničí Danilo Lubkivskij na svoji funkci. Odsunutí začátku platnosti obchodní smlouvy mezi Ukrajinou a EU dává velmi špatný signál a je faktickým vítězstvím agresora, zdůvodnil Lubkivskij důvod své rezignace. Abychom ale byli objektivní, tak je třeba říci, že obchodní dohoda nebyla vítána po celé Ukrajině se stejným nadšením. Východní a jižní regiony Ukrajiny by rády a dobrovolně zůstaly ve sféře ruského ekonomického vlivu. Na rozdíl od Ukrajinců žijících na západě země, kteří naopak od začátku požadovali nastolení užších vztahů s Evropskou unií," připouští Shuster. 

„Bývalý poradce prezidenta Putina Igor Jurgens se nechal krátce po zveřejnění podepsání kompromisní dohody slyšet, že přesně toto si Rusko přálo od samého začátku. Pokud by tak bylo učiněno před několika měsíci, nemuselo k žádnému konfliktu vůbec dojít. Velmi mě mrzí, že se tak nestalo už dříve, vyjádřil Jurgens veřejně lítost. Jurgens se jako diplomat podílel již od roku 2008 na zákulisních snahách Ruska přinutit Ukrajinu k tomu, aby obchodní smlouvu buď přímo zavrhla či její podepsání alespoň oddálila na neurčito," konstatuje Shuster. 

„Vyjádření lítosti ruského diplomata však přineslo ukrajinským rodinám postiženým válečným konfliktem jen velmi malou útěchu. Ukrajinci se nyní určitě budou ptát, v podobném duchu jako miliardář Pinčuk, jestli těch předchozích devět měsíců mělo nějaký smysl, když Evropa Rusku nakonec stejně ustoupila. Pokud by se tak stalo dříve, mohli si Ukrajinci alespoň ušetřit mnohá trápení," uzavírá skepticky svůj článek Shuster.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…