Prestižní americký deník vyslal varování kyjevské vládě: Putin chce Ukrajinu zničit

15.05.2014 16:54

Ukrajinská vláda se prý snaží hlavně o to, aby se jí země nerozpadla pod rukama na dvě. Zároveň se lídři současné vlády snaží udržet podporu před prezidentskými volbami, které by mohly leccos změnit. Jenže i někteří provládní Ukrajinci již prý začínají dávat najevo pochybnosti.

Prestižní americký deník vyslal varování kyjevské vládě: Putin chce Ukrajinu zničit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

„Jsou strašně pomalí - jak ospalé mouchy,“ stěžuje si v reportáži amerického deníku Washington Post šestatřicetiletá Valja Dobrytská, podle které vláda zaspala především v událostech na Krymu a na východě Ukrajiny. Jenže současná prozápadní reprezentace státu čelí mnoha problémům. Už jen zorganizovat během deseti dnů po celé zemi prezidentské volby se v situaci, kdy vláda neovládá značnou část východu země, jeví jako neobyčejný oříšek. Navíc, když tam protivládní rebelové jednoznačně deklarují vůli vyhlásit vlastní republiku.

Premiér Jaceňuk sice v Bruselu slíbil, že se volby na celém území zorganizovat podaří, ale Galina Janšenková, která ve stejném dni kandiduje v komunálních volbách v Kyjevě, přiznává, že na řadě míst se dají očekávat nejrůznější sabotáže od proruských separatistů.

Průzkumy mezi dvaceti prezidentskými kandidáty favorizují miliardáře Petra Porošenka, přezdívaného „čokoládový král“ vzhledem k jeho úspěšnému podnikání s cukrovinkami. V kampani ale navzdory všem obtížím bojují i další kandidáti.

Vládou dosazený guvernér Doněcké oblasti Sergej Taruta přiznává, že v některých rebely okupovaných oblastech Slavjansku a dalších městech se asi volby zrealizovat nepodaří. „Doněcká lidová republika ale nemá dost prostředků, aby narušila volby ve všech obvodech,“ prohlašuje.

A toto kritikům vzkazuje bývalý šéf tajné služby Igor Smeško: „Ve válečném stavu nemůžeme kritizovat svou vládu, protože je to jediná vláda, kterou máme." Přesto se začínají objevovat názory, že vláda si za některé své problémy může sama. Smeško sám si myslí, že vybrala velmi špatně osoby zodpovědné za obranu a bezpečnost.

Lidé z Doněcké pánve, kteří s vládou sympatizují, si často stěžují, že zejména vládní jednotky operující v regionu nakupily řadu chyb. Často dávaly najevo strach, nevhodnými akcemi způsobovaly civilní ztráty nebo své útoky soustředily na místa, kterých se pak potupně musely opět vzdávat. „Vždyť už měsíc marně dobývají Slavjansk,“ připomíná jeden z místních představitelů.  

„Podle mého názoru na začátku podcenili nespokojenost na východě,“ myslí si poslanec kyjevského parlamentu Andrej Ševčenko. „Měli jsme být chytřejší,“ připouští.

Průzkumy naznačují, že podpora nové kyjevské vlády je smíšená. V minulém měsíci získal úřadující prezident Turčynov pro své kroky podporu 46 procent, kabinet premiéra Jaceňuka podpořilo 54 procent. Výraznější podporu získal parlament. Není však jisté, jak dlouho tato podpora vydrží. Poslanec Ševčenko již prý občas takové hlasy slyší, ačkoliv s nimi hluboce nesouhlasí.

„Říkám lidem, že tímhle se nic nevyřeší,“ prozradil poslanec. Podle něj totiž právě o tohle jde ruskému prezidentu Putinovi. „Jeho cílem je takto Ukrajinu zničit,“ varuje.

Kyjev prý nyní volí vůči povstalcům kombinovaný přístup. Na jednu stranu nabízí vyjednávání, ale kromě toho vyhrožuje, že k obnovení pořádku pošle armádu. Kromě toho vyzývá své sympatizanty, aby se hlásili do „Národních gard“. Tím prý vzbudil ohlas.

„Lidé jsou připraveni bojovat, protože máme společného nepřítele v separatistech,“ říká zemědělec Mykola Bondar, který vede více než stočlennou jednotku „domobrany“ z Majdanu, která je připravena vypravit se na jih nebo východ země.

I mezi povstalci se však množí obavy. „Není tu žádný silný vůdce,“ stěžuje si bývalá herečka Anastázie Ševčenková, která vypomáhá v sídle kyjevské domobrany. „Dneska nikdo nevěří politikům. Sice budeme mít volby, ale není koho volit,“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…