Přesunu se možná od bazénku do sklípku, sdělil Škromach. Pak bez legrace šťouchnul Sobotku

20.11.2013 8:27

Senátor sociální demokracie Zdeněk Škromach se v on-line rozhovoru se čtenáři Hodonínského deníku rozpovídal o tom, proč se některé voličské skupiny ČSSD od strany v předčasných volbách odvrátily, o svém postoji k předsedovi Bohuslavu Sobotkovi i o svých hovorech od bazénku.

Přesunu se možná od bazénku do sklípku, sdělil Škromach. Pak bez legrace šťouchnul Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

V sociální demokracii se rozhořel spor mezi šéfem strany Bohuslavem Sobotkou a jeho odpůrci, mezi nimiž byl i senátor Zdeněk Škromach. Jak ale sám říká, rozhodně by to nenazýval bojem. "Jen máme různé názory na to, kam by měla ČSSD směřovat a jak. Stejně tak jsme se neshodli na hodnocení posledního výsledku voleb do Poslanecké sněmovny, kdy z očekávaných 35 % to najednou bylo jen 20,5 %. To nelze hodnotit jako volební úspěch, i když jsme byli první na pásce," popisuje Škromach.

Paměti zatím nepíše

"Toto 'utrpené' vítězství nám velmi komplikuje prosazení našich programových priorit a nenaplněná očekávání jsou horší než si přiznat pravdu, že s tímto volebním neúspěchem toho moc nesplníme. Slávek Sobotka i volební manažer ČSSD Milan Urban jsou jiného názoru. Přeji jim štěstí ve zhodnocení jejich volebního snažení," dodal politik.

Vnitrostranické napětí vyvrcholilo složením funkcí v čele strany, jak Škromach učinil spolu s Michalem Haškem a Jeronýmem Tejcem kvůli lánské schůzce s prezidentem, kterou všichni přítomní z řad sociálních demokratů popírali.

Svoji rezignaci rozhodně Škromach nechápe jako konec názorových platforem ve straně. "Vyrůstá nám nová nadějná generace služebně mladších politiků, kteří za sebou mají komunální a krajskou kariéru a dozrávají jako víno do vysokých funkcí na nejvyšší úrovni. Rád jim pomohu i dobrou radou a zkušeností. Paměti zatím nepíši. Ale až začnu, tak to bude určitě velmi zajímavé vzpomínání," říká k tomu politik.

Bazének nahradí sklípek

Zdeněk Škromach ke svým voličům a příznivcům v létě promlouval prostřednictvím takzvaných Hovorů od bazénku, které chápe jako lehce úsměvný pohled na politiku a dění v naší zemi. Ohlasy na ně prý ovšem byly velké a tak je možné jejich další pokračování. "Trochu se nám ochladilo, tak přemýšlím o zimním řešení. Možná moravský slípek jako azyl. Něco vymyslíme. A na jaře opět od bazénku," ujišťuje své příznivce zákonodárce.

Bez změny to nepůjde

Jak sám politik zmínil, výsledek sociální demokracie v předčasných volbách nebyl takový, jak straníci očekávali. Kromě toho, že straně podle Škromacha chybí politik typu Roberta Fica, nedokázala během kampaně oslovit své přirozené voliče z řad zaměstnanců, drobných řemeslníků, rodin s dětmi nebo lidí se zdravotním postižením. "Sociální demokracie v celé Evropě prochází krizí hledání témat, která by občany oslovila. Změna bude nutná," upozorňuje senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…