Převládá tu paranoia nad pravdou. Valachová na Primě odrážela útoky senátora Růžičky

26.03.2017 12:12

O školství se dnes diskutovalo v pořadu Partie na TV Prima. Hosty byli ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a senátor a ředitel pražského gymnázia Jiří Růžička (TOP 09).

Převládá tu paranoia nad pravdou. Valachová na Primě odrážela útoky senátora Růžičky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Úvodem Valachová promluvila o financování škol. „Žádná škola se změnami o peníze nepřijde,“ řekla. Tři a půl miliardy korun budou vynaloženy na odstranění pokrytectví v našem školství. „Především na dluh nepedagogickým pracovníkům,“ zmínila. Systém je podle ní lepší v tom, že vybojuje-li ministerstvo finanční prostředky, poputují přímo k žákům. „Nebudou krajské rozdíly,“ řekla.

Růžička s Valachovou souhlasil v tom, že školství je dlouhodobě podfinancované. „Je snaha dostat do školství peníze, ale bude vše záviset na prováděcích předpisech,“ dodal Růžička. Valachová pak následně dodala, že se v současné době pokusí ještě školám dopřát méně byrokracie.

Ministryně pak vyvrátila fámy, že resort nechce povolovat další soukromé školy. „Dva roky jsem upozorňovala na to, jak se vede školský rejstřík, co nového školy přinášejí do systému,“ řekla však v té souvislosti.

„Síť středních škol je nerovnoměrná,“ řekl následně kriticky Růžička. Zároveň by rád zvýšil úroveň veřejného školství. I z toho důvodu podle něj chtějí rodiče umísťovat děti do soukromých škol. Proto se mu nelíbí, že se o jejich vzniku rozhoduje od stolu. „Ohrazuji se proti podezření, že by existoval nějaký centrální příkaz. V první instanci rozhoduje školský rejstřík, já rozhoduji v druhé instanci. Převládá tu paranoia nad pravdou,“ reagovala rázně Valachová. 

Řeč pak přišla i na jednotné státní přijímací zkoušky. „Ta administrativa s jednotnými přijímacími zkouškami je složitá. Zároveň postrádám smysl jednotných zkoušek,“ řekl ůvodem Růžička. „Jednotné přijímací zkoušky nejsou nic nového. Dva roky se pilotovaly,“ zmínila k tomu Valachová. Růžička podotkl, že mu schází, aby studenti mohli podat větší množství přihlášek. „To, že studenti vůbec mohou udělat dvakrát test a vzít si lepší výsledek, byl boj,“ řekla k tomu Valachová. „České školství neumí pracovat s chybou“," zareagoval Růžička.

Ten pak kritizoval i délku vyhodnocení testů. „Je to pouhopouhých osm dní od druhého pokusu,“ zaregovala Valachová. „Jednotné přijímací zkoušky nezavádíme určitě proto, abychom strkali děti do chybějících učňovských oborů a ulevili elitním gymnáziím. Jde jen o zpětnou vazbu. Neměli jsme základní pravidla. Nikoho to nezabije. Studentům to samotným ukáže, jak si vedou,“ zmínila ministryně.

„To, že dostane ten žák zpětnou vazbu, opravdu je skutečně přidaná hodnota,“ dodal Růžička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…